2. november 2014
Tuline läätsesupp
Millegipärast on nii, et need külalised, kes hilissügisel või talvel meie juurde tee leiavad, saavad tervituseks just seda suppi maitsta. Tegemist on tummise roaga, mis on lennukilt tulnutele alati mokkamööda olnud. Siinne tuline läätsesupp on nimelt väga kosutav kõhutäis: ideaalne neile, kellel lennureis selja taga ning pikk pärastlõuna või õhtu Kopenhaagenis veel ees. Nojah, arusaadav ka. Ma nimelt olen selline võõrustaja, kes oma külalised kohe esimesel võimalusel linna peale tirib. Läätsesupp aitab kõhu täis hoida ja linna peal trampida kuni hilise õhtusöögini välja. Ideaalne! Ja maitseb ka veel kuramuse hästi.
See pole üldse tahtlikult nii juhtunud, et lõunase lennuga saabuvad külalised just läätsesuppi peavad sööma. Aga üldiselt on nii, et keedan eelnevalt supi valmis ning kui külalised on lennujaamast metroosse jõudnud ja märku annavad, tean, et mul on uksekellani täpselt 15 minutit aega. Panen siis jälle poti tulele ning lisan kookospiima. Külaliste saabumise ajaks on supp valmis.
– 200 g kuivatatud punaseid läätsi
– 2 peenikest porgandit
– 3 tomatit
– 1 suur sibul
– 4 küüslauguküünt (u 20 g)
– 5 cm jupp värsket ingverijuurt (u 20 g)
– jupp värsket tšillit (vastavalt tšilli tulisusele ja sööjate taluvusele)
– 1 spl kookosrasva
– 1 tl jahvatatud kurkumipulbrit
– 1 tl jahvatatud paprikapulbrit
– 500 ml aedviljapuljongit
– 1 purk kookospiima (400 ml)
– Himaalaja roosat soola
Kõigepealt tee kõik ettevalmistused. Koori ja puhasta tomatid. Võid selleks kasta tomatid korraks kuuma vette. Koori tomatid, eemalda roheline osa ja haki viljad pisikesteks kuubikuteks. Haki hästi peeneks küüslauk, sibul ja ingverijuur. Viiluta porgand õhukesteks ketasteks. Uha läätsi sõelal ja jäta ootama. Haki tšilli väikesteks tükkideks.
Supi keetmiseks on vaja väikest paksupõhjalist kastrulit. Pane pott tulele ja sulata selles kookosrasv. Pane ingver, sibul ja küüslauk kastrulisse ning kuumuta läbi. Lisa porgandikettad ja kuumuta veel natuke. Lisa nüüd tomatikuubikud, kurkumipulber, paprikapulber, aedviljapuljong ja läätsed. Kuumuta keemiseni ja lase supil podiseda paarkümmend minutit, nii et läätsed oleksid pehmed. Lisa hakitud tšilli ja maitse järgi soola. Tõsta pott tulelt ning lase segul haududa kuni peaaegu serveerimise alguseni.
10 minutit enne serveerimist pane pott uuesti tulele ja vala juurde kookospiim. Kuumuta, kuid ära päris keema lase (u 90 kraadini). Maitsesta vajadusel soolaga. Serveeri kohe. Võid peale puistata maitserohelist või kaunistada tšilliga.
Lähen käin teen nüüd ühe supi
Comments : 2 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud on by : mekutaja Sildid: gluteenivaba, ingverijuur, kiudainerikas, kookosõli, kookospiim, kurkum, küüslauk, läätsed, paprikapulber, porgand, puljong, sibul, soolane toit, supp, tomat, tšilli
Kommentaarid : Tuline läätsesupp
Vaat´ kus kavalpea! AGA KUHU JÄÄB LIHA?
Hernesupi sisse?