21. mai 2016

Suurepärased toorvalgubatoonid

“Kiirtoidud” ehk jooksu pealt haaratavad ampsud on üks mu lemmikkategooria. Nimelt on minu päevad tihtipeale üsna pikad ja väsitavad ning seetõttu ei ole mul võimalik alati nii palju söögitegemisele aega kulutada, kui sooviksin. Peale selle on mul üsna sagedasti vaja mõnda snäkki, et kahe toidukorra vahel veresuhkur päris miinusesse ei läheks. Kui võimalik, siis söön lõuna- ja õhtusöögi vahel ühe suure puuvilja ning ühe väikese batooni. Nii on kindel, et pean õhtusöögini vastu isegi siis, kui mõni äkk-koosolek päevakavas vahele pressib.

Ennevanasti tähendas see seda, et järsku peetava koosoleku eel haarasin puhvetist toorbatooni Rawbite, mis mulle väga maitseb – see on tehtud ainult kuivatatud puuviljadest ja pähklitest ega sisalda muud jama. Kahjuks aga pole nendes batoonides tavaliselt eriti palju valku. Valku oleks aga tarvis, et kõht kauem täis püsiks. Kui aga mõne päris valgubatooni nime kandva snäki järele haarata, kipub käsi tarduma, kui korraks koostisainete nimekirjale pilk peale visata. See on lihtsalt lõputu ning kõikvõimalikke hääldamatuid koostisaineid täis. Seega, nagu ikka, tuleb ise teha. Ilma magusaineteta ja sellise valgupulbriga, mille ise oled välja valinud.

 

Toorvalgubatoonid

u 12–… tk

  • 500–550 g puhastatud datleid (juicy dates, üks u 600-grammine pakk)
  • 250 g maapähklivõid (tee ise või muretse seda vähemalt 99-protsendilist)*
  • 100 g kuivatatud viigimarju
  • 50 g külmpressitud kookosõli
  • 1 ml Himaalaja roosat mäesoola
  • 5 ml naturaalset vaniljepulbrit
  • 200 g valgupulbrit (mina kasutan naturaalseid või šokolaadimaitselisi vegansegusid)
  • 50 g toorkakaopulbrit (suurenda kogust 65 grammini, kui kasutad maitsestamata valgupulbrit)
  • 100 g päevalilleseemneid** (soovi korral kergelt röstitud)
  • kookoshelbeid (peale pudistamiseks; ei ole kohustuslik koostisosa)

* Võid asendada muu pähklivõiga.

** Võid asendada India pähklitega.

 

Kaalu ja mõõda kõik koostisained välja arvatud päevalilleseemned ja kookoshelbed mahukasse köögikombaini ning lase masinal oma töö teha – peenesta kõik ühtlaseks. Kui mass on valmis saanud, degusteeri, kas oled maitsega rahul. Kui jah, pane kombaini ka päevalilleseemned ja purusta veel, kuni need on massi sisse sulandunud ning peaaegu purud. Mulle meeldivad suuremad päevalilleseemnetükid, need annavad batoonile hea tekstuuri. Kui Sina oled aga teistsugune, võid seemned ka kohe alguses koos kõige muuga lisada – nii muutuvad nad peenemaks.

Kui mass on valmis, vooderda keskmise suurusega ahjuvorm küpsetuspaberiga ning vajuta tainas vormi. Suru lusikaga ühtlaseks ning silu pealispind tasaseks. Aseta vorm ööseks (või vähemalt 5 tunniks) külmkappi.

2016-04-17 09.06.23

Küpsetuspaberiga vooderdatud vorm ja tahenenud mass.

Järgmiseks päevaks on tainas tardunud. Eemalda mass vormist ning tõmba küpsetuspaberi küljest lahti. Lõika meelepärasteks tükkideks (nt kaheteistkümneks) ning pane pätsikestele peale kookoshelbeid. Seejärel paki kõik batoonid ükshaaval hõbepaberisse ja jäta kuni söömiseni külmkappi.

Batoonid säilivad külmkapis vähemalt 2 nädalat.

Lüües saadud massi väärtused kalkulaatorisse, on batoonide makrotoitainete pilt tänu valgupulbrile üsna soositav. Igati kosutav snäkk, mis aitab õhtusöögini kenasti vastu pidada, kui muud käepärast pole.

Toorvalgubatooni toiteväärtus 100 g kohta:

  • Energiat 377 kcal
  • Rasvad 20,8 g
  • Valgud 21,1 g
  • Süsivesikud 26,4 g

 

Nipp: Sama retsepti järgi võid ka tervislikke rummipalle teha. Pane muude koostisainetega kokku ka sorts rummi ning vooli taignast kuulikesed. Aseta külma, rulli pallikesi kookoshelvestes ning lase hea maitsta. Kordades tervislikum kui rummipallide originaalversioon, kuid maitse poolest ei jää üldsegi alla.

Tegusat maikuu lõppu soovides

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 3 Kategooria : Kõik retseptid, Toortaimetoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentaari

Kommentaarid : Suurepärased toorvalgubatoonid

  • 22. mai 2016, kell 07:18

    Mmm, näevad isuäratavad välja! Mis marki valgupulbrit sa kasutad? Olen kuulnud, et vegan pulbrid on “kriidise” mekiga, ise pole küll proovinud.

    • 22. mai 2016, kell 10:59

      Olen kasutanud erinevaid. Nt myproteini ja sunwarriori. Ja Sul on täiesti õigus – on tõesti kriidine maitse ja seepärast ma neid nt smuutides ei kasuta. Aga nende valgubatoonide võlu seisnebki selles, et muu kraam peidab pulbrise maitse ära.

  • Mallu
    15. juuli 2016, kell 08:11

    Megahead, toitvad ja maitsvad, ainuke jama on, et megakiirelt saavad otsa! Hakkan kohe uut laari tegema! :P

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga