27. aprill 2015

Seene-sibula-juustuquiche

See jahuvabal põhjal tehtud quiche’i retsept on nüüd küll üks kaua tehtud kaunike. Kui muidu saab retsepti nüansid lõpuni timmitud kolme kokkamiskorraga, siis tänane lahtine pirukas võttis kõvasti hoogu, enne kui õige tuule tiibadesse sai. Püüdsin leida ettekäändeid, et seda küpsetist eri puhkudeks teha ja külakostiks kaasa võtta. Lõpuks said ettekäänded otsa ja siis tuli seda niisama argitoidunagi vaaritada. Nüüd on meil mitu tükki quiche’i sügavkülmutatud. Lõpuks on retsept valmis.

Tavalist sibulapirukat ei ole just keeruline teha, kuid et siinne pigem ebatavaline põhi täidisega harmooniasse saada, kulus üksjagu katsetuskordi. Samuti oli pisikeseks väljakutseks õigete maitseainete leidmine. Mina sain nüüd muskaatpähkli ja tšilliga tasakaalu paika. Vaadake ise, kuidas meeldib.

Quiche [kiš] tähendab munasegutäidisega soolast pirukat. Sõna ise kasutatakse eesti keeles tsitaatsõnana. Vaatame siis, kuidas küpsetis teil välja kukub. Algupäraselt Prantsuse köögist pärit pirukast on minu ahjuroog siiski üsna suure hooga eemale liikunud.

 

Seene-sibula-juustuquiche jahuta põhjal

Üks ports lahtikäivasse vormi mõõtudega 23×23 cm või diameetriga u 24 cm

 

Põhi

– 200 g lillkapsast (kaal puhastatult)

– 200 g porgandit (kaal puhastatult ja kooritult)

– 2 küüslauguküünt

– 3 ml Himaalaja soola

– 100 g juustu (riivitult)*

– 1 muna

– 50 g kookosjahu (või muud siduvat jahu / peeneid helbeid)

 

Täidis

– 500 g sibulat (kaal puhastatult)

– 250 g punapeeti või juursellerit (kaal puhastatult)*

– 400 g seeni (mis ei vaja kupatamist, nt portobellod, šampinjonid, enoki seened vmt)

– 100 g võid

– 3 muna

– 5 ml Himaalaja roosat soola

– 5 ml jahvatatud muskaatpähklit

– 5 ml paprikapulbrit

– 2 ml tšillipulbrit

– 200 g maitsestamata toorjuustu

– 150 g juustu (riivitult)*

 

* Juust, nagu ka seened, peet/juurseller ja sibul, mängivad siinse retsepti juures olulist rolli. Soovitan varuda 250-grammine tükk Šveitsi tüüpi juustu: Eesti valikust näiteks Saaremaa Ekstra juust või Old Saare juust. Nendel juustudel on põnev mekk, mis muude koostisosadega hästi haakub. Mingit eraldi toote reklaami kavatsust mul pole.

Retsepti välja töötades on katsetatud nii peedi kui ka juurselleriga. Mõlemaga korduvalt katsetades õnnestus quiche samuti korduvalt. Vali see juurikas, mis parajasti kätte juhtub.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasuta ükskõik milliseid seeni soovid. Soovitan seened jätta suuremate tükkidena, nii on tulemus huvitavam.

2015-04-16 13.00.08

Suured šampinjonid tee nt pooleks, väikesed jäta terveks.

Kõigepealt kuumuta ahi 200 kraadi juurde. Seejärel vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Selle vormiroa jaoks kasutan tavaliselt ruudukujulist lahtikäivat vormi mõõtudega 23×23 cm.

Valmista ette kiši põhi. Pane puhastatud ja tükeldatud porgand ning küüslauguküüned köögikombaini ja purusta. Kui need on piisavalt peeneks hakitud, lisa juurde ka lillkapsaõisikud. Lase nugadel vuhada kuni saavutad ühtlase teralise tekstuuri.

Pane saadud segu kaussi, lisa muna, riivjuust, sool ja kookosjahu ning sega kõik ühtlaseks. Kätega saab seda tööd päris edukalt teha. Mätsi segu küpsetusvormi põhja. Säti vorm ahju alaossa ning küpseta umbes 25 minutit või kuni tordipõhi on saavutanud kuldse jume.

Kuni põhi küpseb, valmista ette täidis. Kaalu, puhasta ja haki valmis koostisained: sibulad tee suuremateks sektoriteks, juurseller/peet väikesteks kuubikuteks ning seened väiksemateks tükkideks, vastavalt soovile. Väikesed šampinjonid võivad jääda ka lõikumata. Sulata pannil või ja lisa sibulad. Kuumuta madalal kuumusel! Umbes 5 minuti pärast lisa ka juurselleri-/peedikuubikud. Kuumuta segu, kuni see on muutunud kuldpruuniks. Seejärel pane pannile seened ning jätka praadimist. Kuni pann kuumutab,  valmista ette munasegu: vahusta potsikus munad, sool, tšillipulber, paprikapulber ja jahvatatud muskaatpähkel ning lisa toorjuust.

Nüüd peaks põhi valmis olema. Pane panniroog eelküpsetatud põhjale, pudista peale umbes pool allesjäänud juustukogusest ja vala kõik üle muna-toorjuustuseguga. Kõige peale pudista ülejäänud riivjuust. Küpseta ahju allosas 25 minutit või kuni pirukas on saavutanud kuldpruuni jume.

2015-04-18 14.00.41

Lase quiche’il jahtuda ja lõika seejärel pirukas lahti.

Mmm kui hea

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga