12. detsember 2016

Pebernødder ehk Taani piprapähklid

Pebernødder ehk otsetõlkes ‘piprapähklid’ on Taani (ja veel mõne riigi) jõuluaja lahutamatu osa. Juba kuu või rohkemgi on need siinsetel poelettidel saadaval, jäädes kaubandusse jõulude lõpuni ning kauemakski. Nii et Taani elanikel on väga lihtne minna poodi ja osta omale kotike piprapähkleid. Küll aga on nende valmistamine nii lihtne, et tegelikult võiks neid igaüks ise teha. Eestlaste puhul on muidugi lisamotivatsiooniks see, et Eesti poodides neid just väga tihti ei liigu.

Igal juhul panen siia enda mugandatud versiooni klassikalistest piprapähklitest, sest ise tehtud on ikka hästi tehtud. Pebernødder on hea alternatiiv ka piparkookidele, sest neid on lihtsam ja kiirem valmistada. Nii et kui tänavu jääb mingil põhjusel võrratult aromaatsete piparkookide tainas tegemata, siis on kiire pääsetee olemas.

Tasub veel mainimist, et piprapähklitel pole midagi tegemist pähklitega, kui välja arvata sarapuupähklite sarnane kuju. Pipart ehk vürtse on nendes aga küll.

 

Pebernødder

  • 280 g (umbes 540 ml) nisujahu
  • 1 tl soodat
  • 2 tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl vaniljepulbrit ehk jahvatatud vaniljekauna
  • 1 tl vürtspipart
  • ½ tl jahvatatud nelki
  • 130 g (umbes 125 ml) võid (toasooja)
  • 130 g (umbes 160 ml) rafineerimata roosuhkrut
  • noaotsatäis soola
  • 1 muna

Ma tean, et ma olen seda juba sada korda öelnud, aga kordamine on tarkuse ema – kui tahad head tulemust, siis kasuta küpsetamisel täpseid mõõdulusikaid ja köögikaalu!! 1 tl = 5 ml, 1 spl = 15 ml, ja nagu ülalt näha, milliliitrid ja grammid ei ole samaväärsed. Ärge kasutage köögikaalu milliliitrite funktsiooni.

 

Sega omavahel jahu, sooda ja kõik vürtsid. Teises kausis mikserda toasoe või, suhkur ja sool ning lisa mõne aja pärast muna. Kui see on tehtud, sõtku mõlema kausi sisu kokku ühtlaseks massiks.

Pane taigen kaanega karpi või kilesse. Lase sel külmkapis paar tundi kuni üleöö seista.

Hiljem või järgmisel päeval on aeg küpsetamiseks. Selleks jaga tainas neljaks, tee igast portsust „pikk vorst“ ja lõika ühesuurused jupikesed. Teine võimalus (kui Sul on väga palju vaba aega ja/või oled veits hullumeelsem kodukokk nagu mina), kaalu taignast välja 7-grammised portsud. Veereta jupid/portsud pähklisarnaseteks pallikesteks. Kokku peaks tulema nii 70+ pallikest.

Enne ahjuminekut

Küpseta eelkuumutatud ahju keskosas 180 kraadi juures 13–15 minutit. Õiget aega peab katsetama, siis saad enda jaoks kuldpruunid ning parajalt krõbedad piprapähklid.

2016-12-12-11-13-44

Need pallikesed säilivad mitu nädalat. Nii et tegemist on ka hea kingiga, mida jõulude puhul külakostiks viia või praegu valmis küpsetada ja siis alles hiljem maiustada. Taanlastel on komme need jõulupuu otsa riputada, kasutades taskuna paberist volditud südamekest.

Meie tänavune jõulunulg

Ilusat jõuluootust

Print Friendly

Kommentaare : 3 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentaari

Kommentaarid : Pebernødder ehk Taani piprapähklid

  • Mallu
    12. detsember 2016, kell 13:01

    Need on vaieldamatult minu lemmik Taani jõulu”toit”. Aitäh retsepti eest, peab aga pallikesi rullima hakkama :)

  • Inga
    13. detsember 2016, kell 13:04

    Ah, hea laps! Saan aru, et tulid mulle appi piparkookide asendust leidma. Tänu! Küllap on teisigi, kes siit abi saavad!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga