27. juuli 2016

mekutaja.ee 2. sünnipäevatort

)

Kaks aastat nagu naksti läinud. Päris toredad aastad on olnud. Lugejaid ja innustujaid on juurde tulnud ning tagasiside on väga positiivne olnud.

Mis võiks veel parem olla… Rohkem retsepte? Tjah, seda küll. Retseptide väljamõtlemine ja pidev katsetamine võtab aga üksjagu aega ning seetõttu tuleb neid ka minu sulest (s.t köögist) vähem – mekutaja.ee motoks on olnud kuulikindlad ja jõukohased retseptid, mis igal retsepti järgijal välja kukuksid. Seda joont kavatsen ka tulevikus jätkata. Kvaliteet on tähtsam kui kvantiteet. Kuigi, kes retsepte vaid inspiratsiooni saamiseks kasutab, sellele on vast kvantiteet olulisem. Vaid kvantiteeti silmas pidada pole siiski Mekutaja stiil.

Tänane sünnipäevatort on nüüd kaua tehtud kaunike. Nimelt otsustasin mingi hetk, et 2. sünnipäeva tähistamine peaks olema ühe õige juustukoogiga. Kahjuks aga on klassikaline cheesecake üsnagi rammus ja mitte just maailma tervislikem küpsetis. Niisiis otsustasin, et mõtleks välja variandi, mis oleks üht või teistpidi natuke tervislikum. Oi, päris mitu korda sai proovitud. Mõned näited asendustest (eri kookides): mascarpone ja toorjuustu asemel proovisin kasutada tofut ja kookospiima, roosuhkru asemel mett, põhja sees küpsiste asemel pähkleid, kookoshelbeid, erinevaid gluteenivabasid jahusid. Minu õppetund: koogid tulid kenasti välja ja olid maitsvad ka, aga need lihtsalt polnud juustukoogid. Juustukooki ei saa “tervislikumaks” teha. Kui tahad õiget asja, siis naudi lihtsalt väikest tükki ja mõtle, kui suus-sulav iga amps on.

Üks väike probleem jäigi mul lahendamata. Nimelt tahtsin väga vaniljet koogi sisse panna, kuid ei tahtnud ära rikkuda visuaalset vaatepilti. Vaniljetäpiline vaatepilt, mida kaunast kraabitud seemned või naturaalne vaniljeekstrakt tekitavad, on muidu ju väga ilus, aga siinse kollase kreemi juurde poleks minu meelest sobinud. Ja no vaniljeessentsi mul käsi ei tõuse kasutama – kuskilt peab ikka piir minema :p

Tänane lõplik retsept on üsna ära timmitud. Minule (ja mu testijatele, s.t perele ja töökaaslastele) meeldis lõpptulemus väga. Ja ütleme nii, et kui minu kolleegid mingi roa heaks kiidavad, siis on see suur tunnustus. Kõik mis toitu puutub – see kollektiiv pole just kergete killast ;-)

Tegemist on aeganõudva koogiga, kuid tegelikult on seda ülilihtne valmistada. Varu kannatust ja parimat toorainet. Meeldejääva tulemuse saavutamiseks küpseta kook ühel päeval ja mekuta alles järgmisel. Kook on kõige maitsvam 24–48 tundi pärast küpsetamist.

 

Tõeliselt hõrk juustukook mekutaja.ee 2. sünnipäevaks

18-sentimeetrine küpsetis – kaheksale kuni kaheteistkümnele

 

Põhi

  • 100 g digestiivküpsiseid (nt täistera- või gluteenivabasid)
  • 50 g võid

Täidis

  • 200 g toorjuustu (täisrasvast)
  • 250 g mascarponet
  • 300 g hapukoort
  • 150 g rafineerimata peeneteralist roosuhkrut
  • 25 g kartulitärklist
  • 15 ml sidrunimahla (värskelt pressitud)
  • 2 munakollast
  • 3 suurt muna

Lisandiks

  • soovi korral moosi, värskeid marju või ka näiteks hapukoort

 

Alusta sellest, et pane kõik koostisained aegsasti toatemperatuurile seisma. Juba tund või paar enne küpsetamist oleks hea.

Kõigepealt valmista ette põhi. Kuumuta ahi 175 kraadi juurde. Võta 18-sentimeetrine lahtikäiv tordivorm (mahutavusega vähemalt 1,5 liitrit – see on kõrge juustukook) ja kata selle põhi küpsetuspaberiga.

Kaalu välja vajalik hulk küpsiseid ja pane need väikesesse kilekotti. Haamerda küpsised lihahaamri või muu käepärasega puruks ning vala kaussi (muu purustusmeetod sobib muidugi ka). Sulata või ning sega see küpsisepuruga ühtlaseks massiks. Suru põhjapuru kõvasti vormi põhja ning küpseta seda umbes 12–13 minutit.

Kui aeg läbi, võta vorm ahjust ning jäta täidist ootama. Jahuta ka ahi 110 kraadi juurde maha, keera see niisutusrežiimile ning tagatipuks pane ahju põhja ka suur kuumakindel kauss veega. Kui ahjul niisutusrežiim puudub ja/või on tegemist pigem väikese ahjuga, siis küpseta kooki ikka 110 kraadi juures, kuid ainult alumise kuumutusega. Ja igal juhul on ahju põhja suurt veekaussi vaja.

Nüüd on aeg täidise tegemiseks küps. Pane toorjuust, mascarpone ja hapukoor plastkaussi ning vahusta käsimikseriga kohevaks. Lisa suhkur ja vahusta veel. Seejärel mõõda sisse kartulitärklis ja ka sidrunimahl. Lõpuks lisa munakollased ja terved munad ükshaaval. Proovi täidist siiski mitte üle vahustada, sest see tekitab õhumulle, millest on keeruline lahti saada.

Vala täidis põhjale ja pane vorm niiskesse jahutatud ahju. Kui päris ahju põhjas on veekauss, siis aseta kook kohe kausi kohale küpsetusrestile. Küpseta kooki 110 kraadi juures 2 tundi. Selle ajaga tardub kook vaid osaliselt. Kui 2 tundi on möödas, keera ahi nulli, kuid jäta kook veel üheks tunniks ahju. Nüüd on juustukook rohkem tardunud, kuid kindlasti mitte päris tahke. Just nii peabki olema! Kui retsepti jälgisid ning Su ahi töötab korrapäraselt, on koogi küpsusaste õige. Tikuga katsuda pole mõtet, see ei ole hea indikaator. Hea näitaja on see, kui kook üldse ei pruunistu, vaid jääbki pealt heledaks. Kuid ära muretse – tumekollase rebuga munad annavad koogile piisavalt jumet.

Võta kook ahjust ning jäta köögikapile, kuni see täielikult maha jahtub. Kui kook on jahtunud, proovi (puu)noaga koogi ääred vormi küljest lahti saada (see ennetab koogi “lõhkikuivamist” külmkapis). Aga ära kooki veel vormist välja võta, vaid tõsta see koos vormiga (ja katmata) külmkappi. Nüüd oota 24 tundi. Ilma naljata! Kui tahad parimat tulemust, varu kannatust. Kui väga kiire on, siis põhimõtteliselt võid koogil lasta ka vaid 8 tundi settida.

Serveeri meelepäraste lisanditega. Ja loomulikult väikese lonksu espressoga.

PS. Andke mulle teada, milline on teie arvates maailma parim juustukook.

 

Kõikide mekutaja.ee sõprade terviseks!

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 1 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentaar

Kommentaar : mekutaja.ee 2. sünnipäevatort

  • Inga
    31. juuli 2016, kell 11:12

    Mekutaja 2.sünnipäeva juustutort on ikka üle prahi! Ei jõua ära oodata, kui ta lõplikult tahtub – enne saab otsa!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga