5. juuli 2015

Kookosveevärskendus

Kopenhaagenis on tõeline kuumalaine. Juba mitmendat päeva on mul Philadelphia aegade déjà vu. Tol ajal oli juulikuus tavaline, et kogu aeg nahk kleebib ja õues õhk seisab. Lisaks veel see tore asi, et siseruumides oli ju konditsioneer. Poeskäigu kannatas ära, kuid juhtus sedagi, et kuumal suvepäeval ülikooli või raamatukokku tööle minnes võtsin õlasalli ning sokid kaasa – usakate arusaam meeldivast jahedusest oli minu jaoks vastuvõetamatu ning kui tundide kaupa oli vaja sees istuda, hakkas lõpuks päris külm. Lõunasöögi ajaks koolist välja minnes sai eriti kõva laksu, sest siseruumide ja välistemperatuur võis erineda üle 20 kraadi.

USA kodus meil konditsioneeri polnud. Oli vaid ventikas. Ma olen ise üsna kõigusoojane ning seetõttu juhtus sedagi, et tippajal istusin jalad jää-ämbris ventilaatori kõrval ning nautisin külma jooki. Igal juhul meeldis see mulle rohkem kui meeletu jõuga vuhav kondikas.

Kuumal päeval ei tahagi väga süüa. Aga kuna sööma peab, siis miks mitte panna suuremat rõhku kergetele vahepaladele. Tänane retsept on selline, mida on mul isiklikult väga lihtne valmistada, sest kõik koostisosad on pea alati kodus olemas. Kookosvesi tuleb küll pakist – kui teil on võimalik värske noore kookose mahla saada, siis on see muidugi suurepärane. Noore kookose avamine on aga üsna tüütu ning seetõttu paneksin rõhku pigem pakendatud kraamile.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praegu on see imeline aeg, kui värsked ürdid on omast käest :)

Kookosvesi ja chia… need „supertoidu“ sildiga asjad. Noh, mulle tundub, et termin supertoit on üks tõeline marketingitrikk. Tore, et mõned väärtuslikud toiduained saavad tähelepanu, aga tegelikult tänu sellele võib juhtuda, et muu kraam jääb tänamatult tähelepanuta. Nt kõik räägivad külmpressitud oliiviõlist ja chiaseemnetest. Aga miks mitte külmpressitud rapsiõli ja linaseemned? Sellel teemal pikemalt peatumata lihtsalt sedastan, et uute supertoitude hullusega ei pea alati kaasa minema – vahetevahel on suurepärane lahendus lähemal olemas. Igal juhul olen igati lokaalse toodangu ja hooajalisuse poolt.

See sai nüüd öeldud. Nüüd siis tänase retsepti juurde, mille peamisteks komponentideks on kookosvesi ja chia seemned :) Pole midagi teha, need sobivad omavahel suurpäraselt kokku ja eriti hästi passivad põrgukuumusega, mis hetkel õues on. Ja see mõnus tekstuur, mis chia leotamisel tekib… Proovige järele!

 

Kookosveevärskendus

Kahele värskendujale

 

– 300 ml kookosvett (külmkapis jahutatud)

– 2 tl chiaseemneid

– 1 laimi värskeltpressitud mahl

– värskeid piparmündilehti

– serveerimiseks jääd

 

Purusta kõigepealt mündilehed, võimalusel kasuta uhmrit. Seejärel sega kõik koostisained kokku ja lase chia seemnetel veerand tundi paisuda. Selleks aseta anum külmkappi. Serveeri kohe või hiljem, vajadusel lisa jääd.

NB! Kevadel katseta kookosvee asemel põhjamaade oma supertoitu, kasemahla ;)

PicMonkey Collage

Jätku kleepekailma

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 1 Kategooria : Kõik retseptid, Toortaimetoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , ,

1 kommentaar

Kommentaar : Kookosveevärskendus

  • 7. juuli 2015, kell 15:36

    Sinu sõnumit hea lugeda küll, aga mina piirdun meie oma hea kraanivee tarbimisega, sekka mõnikord ka Saku Läte, kui ei viitsi kraani juurde ennast venitada.Oh! :)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga