11. märts 2015

Banaanipräänikud kella-viie-teeks

Mis on prääniku ja küpsise vahe? Mul on alati peas olnud idee, et präänik on selline magus tihke suuremat sorti küpsis, mis on suhkruga kaetud. Midagi sellist. Nüüd vaatasin seletavast sõnaraamatust järele, tuleb välja, et prääniku definitsiooniks on

mett v. siirupit sisaldavast taignast valmistatud küpsis

Ja küpsis ise on

hrl. väiksem ning kõvem küpsetatud kondiitritoode

Päris tore avastus oli, et vanasti kutsuti küpsiseks „küpsetatud rooga, harilikult praadi“.

Igatahes on präänikul minu maailmas veel ka kindel kuju ehk selline keskelt kergelt kõrgema tipuga kuhjake/pätsike. Siinsed gluteenivabad hõrgutised on aga igal juhul kõvasti kõhusõbralikumad kui need, mille peale enamasti mõeldakse, kui sõna „präänik“ jutu sisse satub.

 

Kerged banaanipräänikud

  • 3–4 üleküpsenud banaani
  • 1 tl söögisoodat
  • 125 g maisijahu
  • 125 g täisterariisijahu
  • 1 tl Himaalaja roosat soola
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 100 g hirsihelbeid
  • 1 tl vaniljeekstrakti (või asenda kaunast kraabitud vaniljeseemnetega)
  • 150 g heledat agaavisiirupit
  • 100 g mahedamaitselist oliiviõli (või asenda külmpressitud rapsiõliga)
  • 1 muna või 1 tl munaasenduspulbrit
  • 75 g kuivatatud mangot
  • 75 g India pähkleid

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kõige parema üleküpsenud banaani tunnuseks on see, et ta pole inetult pruun, küll aga “sulab” näppude vahel

Kõigepealt purusta banaanid kahvliga ühtlaseks massiks ja jäta ootama. Võta kauss ja mõõda sinna sisse sooda. Pane tähele, et nagu alati, on vaja kasutada täpseid mõõdulusikaid, kui tahad samasugust tulemust. Vaata, et soodas poleks suuri tükke, vajadusel vajuta need lusikaga väikeseks. Nüüd lisa maisijahu, riisijahu, sool, kuivatatud jahvatatud ingver, kaneel, hirsihelbed ning sega kõik omavahel kokku. Kui otsustad täistaimseid präänikuid teha, siis pane kuivainete hulka ka munaasenduspulber ja sega korralikult,. Lisa nüüd kuivainetele purustatud banaanid, vaniljeekstrakt, õli, agaavisiirup (ja muna). Tee India pähklid natuke väikesemaks ning sega koos mangokuubikutega taigna hulka.

Tõsta kauss vähemalt 2 tunniks külmkappi. See on vajalik aeg, et riisi- ja maisijahu saaksid paisuda. 2 tundi hiljem kuumuta ahi 180 kraadi juurde, kasuta pöördõhu funktsiooni. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vormi taignast pätsikesed. Mina kasutan ühesuguste pätsikeste saavutamiseks väikest kohvikulpi, mis Bodumi presskannuga kaasa tuli. See mõõdulusikas läks mul kohe algusest peale kohvi mõõtmise asemel taignapallide mõõtmiseks. Kohvikulbi suurus on 15 ml ehk täpselt supilusikatäis.

Nüüd kuhjakesed plaadile, silu pealt ka natuke. Küpseta 15 minutit, kuni präänikud on saavutanud kuldpruuni värvuse.

???????????????????????????????

Naudi neid kergeid maiustusi pühapäevase kella-viie-tee juurde pärast kevadist jalutuskäiku. Väga mõnus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kild Amageri rannarajoonist

Päikesepaiste jätku soovides

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 8 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud, Täistaimetoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentaari

Kommentaarid : Banaanipräänikud kella-viie-teeks

  • Inga
    12. märts 2015, kell 20:36

    Himaalaja roosat soola, maisi- ja täisterariisijahu, hirsihelbeid, agaavisiirupit, kuivatatud mangot – oeh, minu jaoks liiga palju lisaoste, mida köögikapis ju pole! Seekord ei hakka maiustama, kuigi tahaks! Võib-olla saaks lihtsamalt?!

    • 12. märts 2015, kell 20:58

      Noh, kuidas võtta. Lihtsamalt enam präänikuid valmistada ei anna :) Ja ilmselt kõhule kergemaid ka mitte. Aga kui kõike vajalikku kodus pole, eks saab asendada. Samas siis peab lihtsalt teadvustama, et tulemus pole sama, mis retsepti järgides.
      Aga keegi ei ütle, et uus tulemus ei võiks samaväärne või veel paremgi olla!

  • Rellu
    23. märts 2015, kell 19:44

    Võtsin präänikud just ahjust ja need on imehead:-) Tegin mõned asendused- panin tavalise riisi jahu, vahtrasiirupit ja kuivatatud kirsse, aga ikka on head ja mõnusalt krõmpsud. Ingveriteega väga mõnusad:-)

    • 23. märts 2015, kell 20:42

      Väga äge, et katsetasid! 5+
      Muidu aga nii palju, et tekstuur tuli Sul siis küll teistsugune kui mul, st mul tulevad pigem pehmed präänikud.

  • Mallu
    24. märts 2015, kell 08:47

    Tundub, et peab hakkama küpsetama, Mirtli nägu on lihtsalt niivõrd veenev, need on ilmselgelt maruhead präänikud :)

  • Inga
    4. aprill 2015, kell 21:38

    Mina tegin järele! Oh, kui maitsvad, pehmed, suus sulavad! Kuigi asendasin heleda agaavisiirupi meega ja kuivatatud mango kodus leiduvate kuivatatud marjadega, olen tulemusega siiralt rahul. Tänu heade mõtete ja retsepti eest!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga