13. juuni 2015
Toitvad vaarika-kibuvitsakuulid
Mulle meeldib jalutada. Ja matkata. Ning kui juba matkamiseks läheb, siis on vahepeal mõnus midagi ampsata. Mulle ei meeldi asju seljas kanda. Nii püüan oma käimised ära käia nii, et võimalikult vähe asju peaks kaasa võtma. Kui see ei õnnestu, siis tuleb abikaasa ka kaasa võtta :)
Igal juhul vesi/taimetee ja väike snäkk teevad pikema käigu lühemaks ning nauditavamaks. Need kuulikesed on energiarikkad ning maitsvad ega võta kotis palju ruumi. Kõhtu saab asja aga küll. Elavad üle ka pikema matka.
Siinse retsepti kaks alustala on kibuvitsajahu ning vaarikajahu. Kibuvitsajahu ehk kibuvitsamarjapulber tehakse puhastatud kuivatatud kibuvitsamarjadest, mis hästi peeneks jahvatatakse. See sisaldab suures koguses C- ja E-vitamiini, beetakaroteeni ja mida kõike veel. Vaarikajahu ehk vaarikapulber on kuivatatud vaarikate puru. Minul on hetkel kasutusel külmkuivatatud marjade jahvatus. Peale C-vitamiini on selles veel kaaliumi, kaltsiumi ning magneesiumi. Mulle tutvustas Suvise Vaarika pulbrit sõbranna, kes kotikese Eestist endaga kaasa tõi. Sellest pidavat teed tehtama. Teed ma sellest veel teinud pole, aga oma kibuvitsapallikeste retseptile sain küll mõnusa tõuke.
Selline põnevate „jahude“ kasvatamise idee meeldib mulle väga. Kui saaksin, kasutaksin ise ka batoonide tegemisel putukajahu, nagu maikuu Norwegiani pardaajakirjast lugema juhtusin. Olen paaril korral juhtunud maitsema friteeritud ussikesi. Maitsesid nagu friteeritud asjandused ehk siis mitte just minu pärusmaa. Crowbar Protein on Islandi firma, mis toodab söödavatest putukatest valmistatud tooteid. Nende esimene toode Jungle Bar on tehtud datlitest, jõhvikatest, seesamiseemnetest, šokolaadist ja ritsikajahust. Arvestades, mis kõik on vaja sama koguse loomse valgu saamiseks teha, tundub ritsikalisand vägagi jätkusuutlik. Praegu mul ritsikajahu käepärast pole, seetõttu lisan hoopis nõgesejahu ehk kuivatatud jahvatatud nõgeselehti, mis on hea taimse valgu ja raua allikas. Väärt kraam ja lihtne teha. Meeldib väga alati kõikidele matkasellidele.
Toitvad vaarika-kibuvitsakuulid
Umbes 30 pallikest
– 50 g kibuvitsajahu
– 10 g (u 40 ml) vaarikajahu
– 15 ml nõgesejahu
– 2 ml peent roosat Himaalaja soola
– 50 g (gluteenivabasid) jämedaid täisterakaerahelbeid
– 50 g päevalilleseemneid
– 50 g kooritud kanepiseemneid
– 100 g Kreeka pähkleid
– 50 g kuivatatud datleid
– 100 g kuivatatud viigimarju
– 1 muna
– 50 g võid
– 100 g mett
Eelkuumuta ahi 160 kraadi juurde. Sulata kokku või ja mesi ning jäta jahtuma. Haki pähklid, viigimarjad ja datlid väikesemateks tükkideks. Sega omavahel kõik kuivained suures kausis, lisa muna ja või-meesegu. Miksi kõik hoolega omavahel kokku.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja alusta kuulide voolimist. Selleks oleks vaja 15-milliliitrist mõõdulusikat. Tõsta kuulikesed ahjuplaadile, võib täitsa üksteise kõrvale, sest need ei kerki ahjus. Küpseta neid 25 minutit, kuni pallikesed on tahenenud. Jahuta ja naudi!
Päikest
Comments : 1 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: datlid, Himaalaja roosa sool, kaerahelbed, kanepiseemned, kibuvits, kibuvitsajahu, kiire, kooritud kanepiseemned, Kreeka pähklid, lihtne, magustoit, mesi, muna, nõges, nõgesejahu, päevalilleseemned, pähklid, seemned, täisterakaerahelbed, vaarikajahu, vaarikas, viigimarjad, või
Kommentaar : Toitvad vaarika-kibuvitsakuulid
Juba jälle uudsed ideed! Tore! Kibuvitsad just praegu õitsevad. Vaja hakata korjama!
Kõrvenõgesed vohavad mere äärea ka – igavesti lihavad teised – rauda jm head täis! Vaat külmutatud vaarikad on juba otsas.