27. juuli 2017
mekutaja.ee 3. sünnipäeva tiramisu
Suvi on kiirete ja lihtsate retseptide järgimise aeg. Okei, tegelikult on iga aastaaeg kiirete ja lihtsate retseptide järgimise aeg. Keerulised retseptid peletavad tihtipeale innustunud kodukoka eemale ja see ei peaks olema üldse ühe retsepti eesmärk. Ning tihtipeale on kokandusest huvitunud inimestel eelarvamus mõne toidu suhtes, mida on näiteks ainult restoranides saadud või kaubandusest ostetud: Eggs Benedict, majonees, kreembrülee või ka näiteks tiramisu. Tiramisu tähendab itaalia keelest vabalt tõlgituna ‘tõsta mind üles’ viidates magustoidu toitvatele ja ergutavatele koostisosadele nagu suhkur ja kohv. Tiramisu ajalugu on segane, nagu ikka maailmakuulsate roogade puhul. Nii mõnedki Itaalia maakonnad väidavad, et magustoit on just nende juurest pärit. Küll aga ollakse ühte meelt, et magustoidu juured ulatuvad 17. sajandi Siena linna (Toscana provintsi). Sealt edasi rändas retsept väidetavalt Firenzesse ning kaks sajandit hiljem sai see kuulsaks Inglismaal. Päriselt maailma mastaapidesse jõudis see aga alles mõnikümmend aastat tagasi. Ah, oli, mis oli, igal juhul on see muna-suhkru-mascarpone-küpsise-espressomagustoit üks populaarsemaid roogasid maailmas. Ja igal tiramisut valmistaval kokal on nimetatud kooslusest oma perfektne variant välja töötatud. Minagi olen pusinud omale meelepärase variandi klassikust. Mekutaja 3. sünnipäevaks peaks see maius hästi sobima. 3 aastat – küll alles aeg lendab.
Tiramisu Eesti krutskiga
8–10 portsjonit
- 4 suurt pastöriseeritud munavalget
- 1 noaotsatäis soola
- 4 suurt pastöriseeritud munakollast
- 65 g rafineerimata roosuhkrut
- 500 g mascarponet
- 220 ml espressot
- 25 ml Vana Tallinna likööri
- u 24 savoiardi ehk ladyfinger küpsist (olenevalt vormi ja küpsiste suurusest, nii 200 grammi)
- kakaopulbrit
- Vahusta munavalged koos soolaga kõvaks vahuks. Jälgi, et kauss ja visplid puhtad ja kuivad oleksid, siis tagad suurepärase tulemuse. Jäta vaht ootele.
- Vahusta munakollased ja suhkur, kuni moodustub helekollane vaht ja suhkur on hakanud sulama. Lisa vähehaaval mascarpone (u 100 g korraga) ja vahusta segu hoolikalt ühtlaseks kreemiks.
- Pane nüüd mikser kõrvale ja sega käsitsi (nt käsivispli abil) munavalged muule segule juurde. Meki – see kreem on ühe hea tiramisu trumpäss.
- Pane espresso madalasse kaussi ja lisa sellele Vana Tallinn.
- Nüüd mõtle, mitu kihti küpsiseid sul väljavalitud tiramisuvormi läheb. Sellest olenevalt tuleb ka mascarpone-munavaht osadeks jagada. Mina teen tavaliselt 2 kihti küpsiseid ja 2 kihti kreemi. Kui plaan on valmis, kasta iga küpsis ainult väikeseks hetkeks kohvi sisse ja siis lao neist magustoidu põhjakiht. Pane sellele peale mascarpone-vaht ja silu ühtlaseks. Seejärel raputa (läbi sõela) kõige peale veel suts kakaopulbrit. Korda protsessi ülejäänud küpsiste, kreemi ja kakaoga.
- Kata vorm kile või kaanega ja aseta umbes 8 tunniks külmkappi.
- Maiustama!
Sünnipäevalapse terviseks
Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: espresso, Himaalaja roosa sool, kakao, kakaopulber, kohv, ladyfingeri küpsised, lihtne, magustoit, mascarpone, muna, munakollased, munavalged, rafineerimata roosuhkur, savoiardi küpsised, tiramisu, Vana Tallinn, Vana Tallinna liköör