24. oktoober 2014
Maapirnist maamandlini
Mulle meeldivad pähklid. Ja kuigi ei maapirnid ega maamandlid pole pähklid, siis just pähklise maitsenüansi pärast meeldib mulle neid toiduna kasutada. Mõlema maaanni tervistavad omadused tulevad veel peale kauba.
Maapirn ehk topinambur ehk mugulpäevalill on Eestis juba ammu tuttav tegelane, kuid millegipärast on see eestlaste toidulaual pigem vähe kasutust leidnud. Söödavate mügarike maapealsed osad kasvavad võrdlemisi kõrgeks ning on ilusa kollase õiega. Päevalille perekonda kuuluv maapirni taim meenutab tõepoolest päevalille, kuid seemnete asemel kõlbavad söögiks hoopis mugulad. Maapirni tervislikkuse kohta võib lugeda siit, siit ja siit, kasvamise ning kasvatamise kohta siit ja siit.
Seevastu maamandlid on põhjamaades uustulnukad. Meie toidulaual kohtab maamandleid pigem harva, kuid nüüd on need supertoidu sildiga tervisepoodides müügile ilmunud. Tuleb aga välja, et maamandli ehk söödava lõikheina kasvatamine on ka meie kliimas võimalik ning täitsa põnev tegevus. Nagu maapirnidegi puhul, on maamandlite söödavaks osaks maa-alused mumpsud. Kuigi pähkline mekk iseloomustab mõlemat taime, siis maamandlid tõepoolest meenutavad oma välimuselt ning tekstuurilt pähkleid. Maamandleid tuntakse mujal maailmas selliste nimedega nagu tiger nut ja chufa. Tegemist on iidse taimega, mida kultiveeriti juba Vanas-Egiptuses. Peamiselt ongi taim tuntud just Vahemere piirkonnas, Aafrikas ning Lähis-Idas. Maamandleid kasutatakse söögina, neist võib pressida õli ning neid tarvitatakse ravimina ja kosmeetikatööstuses. Kasulik toime tervisele tuleb kauba peale, selle kohta loe näiteks siit ja siit.
Retsepte nii maapirnide kui ka -mandlite kohta on palju. Chufade kasutamisest jahu asemel kirjutan ehk mõnel muul korral. Praegu aga üks retsept, mis lihtsalt võlub oma lihtsuse ja harmoneeruvate maitsete pärast. Maamandleid pruugitakse siinse salati juures lisandina, tegelikult sobivad need nii mõnegi teise roa juurde. Kui maamandleid käepärast pole, tee salat lihtsalt neljast komponendist. Täpseid koguseid ma anda ei oska, teen alati tunde järgi.
Maapirnisalat maamandlitega
– maapirne
– marineeritud kurki
– tilli
– Himaalaja roosat soola
– maamandleid
Röstitud maamandlipuru
Kui kasutad maamandleid lisandina salatites, võid suurema koguse juba varem valmis teha. Valmistamine tähendab seda, et maamandlimumpsud tuleb enne serveerimist suupärasemaks ehk väiksemaks teha. Kui chufasid kuumutada ei taha või ei viitsi, võid need ka niisama purustada. Mina teen tavaliselt aga niiviisi:
Pane maamandlid vette likku ning aseta anum külmkappi. Lase üle öö liguneda. Järgmisel päeval kurna maamandlid ära ja töötle neid köögikombainis. Võimalusel kasuta viilutamisketast, aga neid võib ka lihtsalt teraga purustada. Ära liiga pudiks tee.
Nüüd pane paksupõhjaline pott või pann tulele ning rösti maamandleid kuival pannil mõned minutid, kuni puru aromaatseks muutub. Jahuta ja kasuta!
Maapirnitoorsalat
Pese maapirnid jooksva vee all, kasutades harja või pesukinnast. Vajadusel lõhu mugulad väiksemateks tükkideks, et kogu muld kätte saada. Maapirne pole vaja koorida!
Tee marineeritud kurk väikesteks kuubikuteks, haki till. Riivi maapirnid jämeda riiviga ning sega kurk, till ja maapirnid kokku. Lisa natuke soola. Serveeri kohe koos (röstitud) maamandlitega. Väga maitsev!
See rustikaalne salat sobib imehästi kokku mõne maalähedase pearoaga. Kartul ja kotletid? Miks ka mitte.
Mekutamisteni
Comments : 2 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud, Toortaimetoidud on by : mekutaja Sildid: gluteenivaba, kiudainerikas, maamandel, maapirn, marineeritud kurk, salat, soolane toit, till
Kommentaarid : Maapirnist maamandlini
Kui riivin veidi maapirni ükskõik millise värske salati sisse, on maitse kohe parem! Kahju, et alla kasvab vähe mugulaid.
Äkki peaks proovima taimi turgutada, saaks rohkem saaki?
(lõik Delfi Maakodu lehelt)