28. oktoober 2016
Imeline fondant
Siit tuleb üks meie pere firmaroogadest, mis garanteerib vau-efekti. Oleme selle meisterdamist praktiseerinud juba aastaid – alustasime fondantide küpsetamsie harjutamisega juba USAs elades. Teglikult on aga fondant väga lihtne magustoit, mida ette võtta, ja kuna mul on selle küpsetamine päris käpas, siis õnnestub magustoit alati. Noh, head fondanti ehk “laavakooki” on raske teha, sest paljud kokad ei tunne oma ahju (paraku on see tihti ka restoranides nii). Tegelikkuses aga pole selles magusroas midagi keerulist. Vastupidi – kui enda käe järgi ahju kuumuse ära timmid, siis on suussulav tulemus kindlustatud.
Selleks, et kook ilusti õnnestuks, määri ramekineid korralikult võiga ja serveeri fondanti ramekinist väljavõetuna. Laavakook on saanud oma nime just selle pärast, et lahtilõigatuna voolab selle pehme sisu justkui laavana koogikese südamest välja.
Šokolaadifondant
kuuele maiustajale
- 100 g magedat võid
- 100 g tumedat šokolaadi (80-85 %)
- (toor)kakaopulbrit – vormidesse puistamiseks
- võid – lisaks veel vormide määrimiseks
- 2 suurt mahemuna
- 100 g (rafineerimata) roosuhkrut
- 1 noaotsatäis peensoola
- 30 g peent nisujahu
- serveerimiseks jäätist, (toor)kakaopulbrit, tuhksuhkrut, moosi vms
Sulata 100 g võid ja 100 g šokolaadi veevannis. Tõsta segu jahtuma.
Seejärel sulata vormide määrimiseks mõeldud või üles ja pintselda ramekineid sulavõiga (minul on kuus vormi, iga vormi suurus on umbes 60 ml). Aseta vormid minutiks külmkappi, kuni või taheneb. Seejärel korda tegevust veel kaks korda. Pärast võitamist puista ramekinid üle kakaoga ja aseta külmkappi ootele.
Mikserda munad, lisa natukese aja pärast suhkur ja sool ning vurista, kuni mass on muutunud kohevaks vahuks. Seejärel sõelu juurde jahu, samal ajal madalal kiirusel mikserdades. Kasuta kindlasti sõela, et jahu ühtlaselt sisse saaks segatud.
Nüüd peaks šokolaadisegu jahtunud olema. Nirista vähehaaval šokolaad taignasse, samal ajal korralikult mikserdades. Saadud segu jaga võrdselt vormidesse. Tõsta vormid külmkappi 20 minutiks kuni üle öö tahenema.
Kui aeg käes, võta vormid külmkapist toatemperatuurile, kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta koogikesi umbes 10-11 minutit. Küpsetusaeg võib erinevatel ahjudel olla erinev, seega võib katsetamine veidike aega nõuda. Võta ramekinid ahjust ja kummuta nende sisu ettevaatlikult desserttaldrikule. Oled saavutanud õige küpsusastme, kui väljast on koogike tahenenud, kuid sisu on ilus voolav.
Serveeri kohe koos meelepäraste lisanditega. Vaniljeplombiir sobib näiteks hästi.
PS. Ramekinitesse valmis pandud fondantitainast saab edukalt ka sügavkülmutada. Seega võid kõik eelnevalt valmis seada, jäätada, ning kui kiired ajad käes, lasta tainal rahulikult toatemperatuuril üles sulada. Ülessulatatud tainast saab ilusti tavapärasel moel küpsetada. Toored fondantid säilivad jääkapis vähemalt kuu aega.
Järgmise korrani
Comments : 4 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: fondant, Himaalaja roosa sool, jäätis, kakao, kakaopulber, kiire, laavakook, lihtne, magustoit, muna, nisujahu, plombiir, rafineerimata roosuhkur, šokolaad, šokolaadifondant, suhkur, toorkakaopulber, tume šokolaad, vaniljejäätis, vaniljeplombiir, või
Kommentaarid : Imeline fondant
Maska juba ammu tahab, et talle fondanti küpsetaksin. Nüüd siis tean, kust retsept võtta, kui lõpuks tegudeks läheb :)
;) esimene samm tehtud!
Proovisime ära selle retsepti, mega maitsev! :P
Oh kui vägev!! Ja väga ilus teostus :)