24. august 2015
Hummuselummus
Hummus on araabia maadest pärit kikerhernemääre. Klassikalisele kooslusele olen lisanud paar muud komponenti, mis tavalise maitse ehk veidike omapärasemaks teeb.
Tänane retsept on jällegi pühendatud ühele sünnipäevalapsele ehk minu õeraasule. Minu väikeõe hummused on alati top-notch. Ta hummuse- ja muude määrete repertuaar on väga lai ja üldiselt teeb ta neid üsna tunde järgi, ilma täpsema retseptita. Mina seevastu võin küll oamäärdeid võrdlemisi juhuslikult kokku seada, aga hummus on mul tavaliselt ühe ja sama retsepti järgi. Kõik on üsna täpselt välja mõõdetud – nii saab alati teada-tuntud tulemuse.
Hummus päikesekuivatatud tomatitega
väike ports määret
– 1 purk/pakk kikerherneid (240 g puhaskaalu)
– 50 g hakitud päikesekuivatatud tomateid oliiviõlis, kurnatud
– 2 ml jahvatatud vürtsköömneid
– 2 ml kuivatatud jahvatatud koriandrit
– 5 ml jahvatatud paprikapulbrit
– 1 küüs küüslauku, purustatud
– 5 ml vedelat mett või agaavisiirupit
– 1 kuhjaga spl (nii 20 ml) röstimata tahinit ehk seesamiseemnepastat
– 3 spl (45 ml) mahedamaitselist külmpressitud oliiviõli (võid kasutada ka tomatite jääkõli)
– 30 ml värskeltpressitud sidrunimahla (pool pisikest sidrunit)
– 3–… spl vett
– Himaalaja roosat peensoola
– värskelt jahvatatud musta pipart
– serveerimiseks natuke paprikapulbrit ja oliiviõli
Alusta kikerhernestest. Kui viitsid, keeda muidugi kikerherned ise valmis. Tavaliselt on aga nii kiire, et kui hummuse tegemiseks läheb, on kergem purk herneid haarata. Pane kikerherned sõelale ja uha suure veega läbi. Nüüd tuleb need kestadest ära puhastada. Konserveeritud kikerherneste kest tuleb lupsti sõrme vahel ära ning koorimine väga palju vaeva ei võta. Küll aga on lõpptulemus kõvasti maitsvam kui siis, kui kestad sisse jätta.
Vahemärkusena nii palju, et kui saad, kasuta terveid vürtsköömneid. Rösti need kuival teflonpannil aromaatseks ning alles seejärel jahvata veskis jahuks. Vürtside röstimine annab toidule palju juurde.
Hummuse tegemiseks kasutan köögikombaini, aga tegelikult ajab saumikser ka asja kenasti ära. Pane kõik koostisained köögikombaini ja töötle need kohevaks kreemiks. Soola ja pipart pane maitse järgi, sama käib vee kohta – tee täpselt selline määre, mis Sulle meeldib. Soovi korral lisa mõnda koostisainet natuke juurde. Hoia hummust kuni serveerimiseni külmkapis.
Serveerimisel raputa määrdele peale veel paprikapulbrit ja nirista sellele natuke oliiviõli. Söö leiva või saiaga või kasuta hoopis juurviljade-aedviljade dippimiseks.
Mallu terviseks
Comments : 2 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud on by : mekutaja Sildid: agaavisiirup, Himaalaja roosa sool, hummus, jahvatatud koriander, jahvatatud vürtsköömned, kiire, kikerherned, küüslauk, lihtne, määrded, mesi, must pipar, niknäkid, oliiviõli, päikesekuivatatud tomatid, paprikapulber, seesamiseemnepasta, sidrun, sidrunimahl, tahini, vesi, vürtsköömned
Kommentaarid : Hummuselummus
Oh, milline armas üllatus! Aitäh, kallis õeraas! Täna läheb vist hummuseteoks ;)
Sünnipäevalpeol panin lauale muidugi ka hummuse. Nagu Annika kirjutas, siis teen seda tihti ja igasuguses koosluses. Seekord tegin kaks portsu. Ühe valmistasin Annika retsepti järgi, mis on ka mu üks lemmikutest kooslustest ning tõesti väga hästi viimistletud. Teise portsu sisse lisasin kappareid ja oliiviõli asemel kasutasin avokaadoõli. Võimalusi on miljoneid, lase vaid oma fantaasial lennata :)