16. august 2015

Kreemine rohedik

Mahl, mehu, nektar. Eestipärane mahedik, inglispärane smoothie või mugandatud smuuti. Toidualane terminoloogia on ikka tore. Need kõik on juurviljadest-puuviljadest moodustatud joogid. Tänane postitus keskendub aga populaarsele toit-joogile või jook-söögile mahedikule.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olemata teema kohta suuremat kaevamistööd teinud, tundub mulle, et mugand smuuti on küll enim kasutatud omasuguste seas, kuid meie keelde toodud mahedik on jätkuvalt populaarsust kogunud.

Vaatasin, mida muuhulgas EKI keelenõuanne teema kohta ütleb. Tiina Paet on sellel teemal sõna võtnud väga lihtsasti jälgitavas Oma Keele (2006. aasta 1. number) artiklis. Paeti järgi on

smoothie ikkagi üksnes paks värskelt purustatud puu- või juurvili, toormehu, olgu ühes piimaga või ilma

Tõden, et ma nõustun selle definitsiooniga. Algupäraselt võis smuuti ju tähendada mehu + piimatooteid, kuid praeguseks on see saanud üldnimetuseks nendele paksudele kannmikseris valmistatud jookidele, mille vähese vaevaga valmis saab. Kiire ja potentsiaalselt väga toitev söök.

Igal juhul olen ma üks tõeline mahedikufänn. Mäletate neid kordi, kus rääkisin hommikupudrust ja müslist oma toidulaual. Noh, tegelikult läheb kiiretel tööpäevade õhtutel tihtipeale ka smuutindus käiku: olemasolevad aed- ja puuviljad ning lehekesed masinasse, natuke mahla või jogurtit peale ning valmis. Kui aga satun näljasena mööda minema kohast nimega Joe & the Juice, siis lausa pean sealt ühe mehutopsi kaasa haarama. Joe & the Juice on mahlabaar, millel on palju väikesi kohvikuid üle linna (tegelikult isegi üle maailma). Sealt saab mahlu ja smuutisid. Smuutisid teen üldjuhul kodus ise. Mahlapressi puudumisel aga astun hea meelega vahel kuskile sisse, kus kohapeal värsket kraami saab. Samas aga kui sul on valida värskelt pressitud mahla ja värskelt mikserdatud mahediku vahel, siis on mahedik isegi mõistlikum valik, kuna pressides lähevad osad kasulikud ained kaotsi. Vali võimalusel hooajalist kaupa.

Kui aus olla, siis on allolev mahediku retsept mu elu esimene järjepidevalt katsetatud kooslus. Enamasti on nii, et viskan kannu kõike värsket, mis parasjagu käepärast on. See aga tekitab olukorra, kus ühesuguseid mahedikke ei ole kunagi võimalik saavutada. See on muidugi täiesti okei. Samas hakkasin ükskord mõtlema, et kui kunagi sooviksin kindla peale välja minna, ei teakski, millist supersmuutit „une pealt“ teha. Nõnda sündis roheline mahedik ehk rohedik. Nagu ikka, on minu mahedikus peale puuviljade ka muud viljad mängus. Katseta kindlasti sinise esmaspäeva leevenduseks!

 

Mekutaja rohedik

vahepala kahele, valmib 10 minutiga

– 300 ml (kodust) õunamahla

– 2 spl jahvatatud chia- ja/või linaseemneid

– poole sidruni riivitud koor ja värskelt pressitud mahl (u 2 spl)

– 1 mehine peotäis spinatilehti (u 50 g)

– 1 preililik peotäis basiilikulehti

– 1 pisike kurk

– 1 küps avokaado

– 1 klaar pirn

– 1 valminud banaan

 

Selle mehu tegemiseks kasuta kannmikserit. Kõigepealt vala kannu õunamahl ja mõõda sellesse 2 suurt supilusikatäit jahvatatud seemneid. Seemnete töötlemiseks sobib hästi kohviveski – eelista värskelt jahvatatud seemneid! Samal ajal, kui chia- ja linaseemned õunamahla sees paisuvad, valmista ette teised mehu koostisosad.

Võta pool sidrunit, riivi koor peeneks ja pressi mahl välja. Poolest sidrunist piisab kindlasti, et 2 spl mahla kätte saada. Pane nii mahl kui ka riivitud koor kannmikserisse.

Koori ära banaan, eemalda pirnilt südamik ja eralda avokaadost viljaliha. Lõika kurk väikesemateks tükkideks. Kui spinati- ja basiikulehed on mullased, loputa need kraani all ära. Viska nüüd banaan, pirn, avokaado, kurk, basiilik ja spinat kannmikserisse, kus jahvatatud seemned peaksid olema moodustanud geelja massi. Lase masinal vurada. Jaga mehu kahte klaasi, kaunista soovi korral basiilikulehe, tervete seemnetega või sidrunikoorega. Mekuta kreemjat rooga kohe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rohedik x 2

Ilusat uut töönädalat

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Posted in : Kõik retseptid, Toortaimetoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga