18. aprill 2015

Karune karulaugutapenaad

Kevad on käes! Kopenhaagenis sees ja selle lähiümbruses käiakse karulauku korjamas. Ja ma tean, et sama lugu on Eestis. Nägin usinaid korilasi isegi, kui lihavõtete ajal kodumail olin.

2015-04-19 12.19.41

Karulaugupuhmas ühes rohelises võsatukas täitsa keset Kopenhaagenit

Karulauk on üks ütlemata tänuväärne umbrohi. Maitsev ja rikkalik. Kui saad, mine nopi seda ise metsa alt või mäe jalamilt. Seejärel söö nii palju kui jaksad ja ülejääk sügavkülmuta hilisemaks kasutuseks. Üks hea võimalus karulauku tarbida on see tapenaadiks teha.

Mäletate veel, mis värk selle pesto ja tapenaadiga oli? Ei mäleta? Siis kiigake seda blogipostitust. Siinne purustatud möks on tegelikult kauge nii pesto kui ka tapenaadi algsest versioonist. Küll aga otsustasin siinse määrde nimeks panna tapenaad, kuna juustu sellest ei leia. Tegemist on täistaimse kooslusega, kus pähklid ajavad asja ära.

Aga nagu ikka juhtub, ei saa ka siin ilma korraliku Itaalia oliiviõlita. Kui võimalik, kasuta puuviljaste nootidega mahedat külmpressiõli. Mitte ainult siin, vaid peaaegu alati, kui oliiviõli kuumutamata kasutusel on. Otsi ja katseta!

On mõned asjad, mis ikka ja jälle meie pere reisidelt kaasa tulevad. Üks on muidugi reisi sihtkoha nimeline napsiklaas. See on 100% kohustuslik. Isegi siis, kui see keeruliseks osutub. Näiteks on probleeme ette tulnud Indias ja Hiinas. Ja üllatuslikult nägi mu õde kurja vaeva ka Musta mere ääres viinapitsi leidmisega. Päris irooniline. Ja lõpuks ei saanudki! Tõi siis hoopis kirjadega õllekapa. Aga noh, võib-olla slaavi maades ongi tavapärasem viina vähe suuremast anumast kummutada.

See selleks. Peale napsiklaasi on ka kolm toiduainet, mida ikka ja jälle reisidelt koju tassin. Nendeks on vein, õli ja mesi. Ja nii nagu veiniga, on mul ka oliiviõliga sedasi, et Itaalia oma meeldib kõikse rohkem. Kreekast pärit oliiviõli on ka täitsa okei, aga näiteks Hispaaniast ma veel meelepärast leidnud ei ole. Tean küll, et igal oliivifarmi nestel on oma mekk. Aga tee või tina, parim oliiviõli tuleb minu meelest siiski Itaaliast.

 

Karune karulaugutapenaad

– 100 g värsket karulauku

– 100 g mahedamaitselist külmpressitud oliiviõli

– 100 g pähkleid ja seemneid (nt India ja Kreeka pähklid + päevalilleseemned)

– suts värskeltpressitud sidrunimahla

– peent Himaalaja roosat soola

– jahvatatud musta pipart

 

Kuumuta kuiv teflonpann tuliseks ja rösti pähklid ning päevalilleseemned kergelt aromaatseks (jäta see samm vahele, kui toortoitu himustad). Seejärel pane karulauk, oliiviõli ja pähklid köögikombaini ning vuha peeneks. Head maiustamist!

2015-04-18 14.15.40

Säilita tapenaadi õhukindlas purgis. See roheline pasta säilib suurepäraselt paar kuud ka jääs. Ma tavaliselt teengi suurema portsu ning panen väiksemate portsjonitena sügavkülma. Üles sulatatuna see enam võileiva peal kõige mõnusam ei ole, kuid pastaroale läheb küll. Keeda pasta valmis ning sega tapenaad sisse. Ning ära unusta, et pastat on ka muust kraamist võimalik leida, ei pea alati nisujahust makarone tarbima. Mitmekesisus rikastab.

Soojade tervitustega

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 3 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud, Toortaimetoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentaari

Kommentaarid : Karune karulaugutapenaad

  • Rellu
    27. aprill, 2015 kl 19:28

    Sain nädalavahetusel ühe peotäie karulauku ja proovisin seda tapenaadi teha, kuna aga ühest peotäiest oli ilmselgelt vähe, korjasin juurde umbrohtu ja sügavkülmast veel kuusevõrseid ka. Päevalilleseemneid ka parasjagu polnud, panin kõrvitsa- ja seesamiseemneid. No vähemalt välja näeb täpselt samasugune:) Kannatab lusikaga otse purgist ka mekutada, mis siis veel pastaga.

    • 27. aprill, 2015 kl 19:56

      Just, just! Rohelist läheb sinna kõvasti – 100 g on suur hunnik karulauku, aga see lausa sulab nugade vahel. Ja kui tapenaad lõpuks valmis saab, siis haihtub purgist.
      Muidu väärt mõte puudujääk muu kraamiga täita.

  • 5. mai, 2016 kl 10:46

    Aitäh! Just seda mul momendil vaja oli! Kohe läheb tegemiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga