15. märts 2015
Datlimääre kakao ja pähklitega
Kuidas saada magusaisust jagu ilma moosi või meeta? Puuviljadega! Eriti nende kuivatatud variantidega.
Pärast eelmise aasta reisi Marokosse olen hakanud tihtipeale datleid magusainena kasutama. Umbes nii nagu banaanigi. Marokos olles tegime vähemalt korra päevas peatuse mõnes mahediku- või mahlabaaris.
Euroopa mõistes üliodava hinnaga võis endale tellida kuni liitrise kokteili, mis segati kokku kohalikust värskest toorainest. Menüü oli kirju ja üldiselt tehti kokteile puuviljadest ning mandlipiimast. Et jook magusaks saada, kasutati enamasti datleid, mis on Maroko köögis aukohal. Kokteil tehti tellimuse peale mõnekümne sekundiga valmis ning serveeriti sealsamas tarbimiseks. Kohalikud (ja julgemad turistid nagu meie) kulistasid kokteili mõne minutiga leti ääres või kioski ees ära ning astusid edasi. Kiirtoit missugune!
Igal juhul on tänane datlimääre saanud inspiratsiooni meie reisist. Ei mingit suhkrut, aga oi kui magus kraam.
Datlimääre
– 200 g kuivatatud kivideta datleid
– 100 ml vett
– 30 g kookosõli
– 1 apelsini koor
– 0,5 apelsini mahl
– 0,5 laimi mahl
– 150 g pähkleid (nt 50 g mandleid + 50 g India pähkleid + 50 g Kreeka pähkleid)
– 1 tl jahvatatud kardemoni
– 50 g kakaopulbrit
Aja vesi kuumaks ja kalla see kaussi, kus puhastatud datlid juba ootavad. Lase datlitel liguneda, eks oleneb ka, kui kuivad datlid on. Värskete datlite puhul vähenda veekogust või jäta üldse ära. Pane kaussi ka kookosõli ja lase sel sulada.
Samal ajal kui datlid ligunevad, mõõda välja pähklid ning peenesta need köögikombainis pudiks. Võid neil rahus vurada lasta. Kas või kuni need juba pähklivõid moodustama hakkavad – seda parem. Nüüd kalla datlid koos leotusvedelikuga kombaini ning vura edasi. Riivi apelsinikoor peeneks ning pressi poolest apelsinist mahl välja. Pressi mahl välja ka laimist. Pane apelsinikoor, -mahl ja laimimahl köögikombaini. Ära ülejäänud apelsini veel igaks juhuks ära söö! Mõõda segule juurde ka kakaopulber ja kardemon ning lase masinal keerutada, kuni segu ühtlustub. Nüüd maitse ja tunneta: kui oled rahul, väga hea! Kui oleks vaja pehmemat konsistentsi, lisa vett või pigista veel apelsinimahla.
Kohe maiustama! Datlimääre säilib õhukindlas purgis toatemperatuuril nii mõnedki päevad. Kui sa ei plaani seda kohe ära süüa, siis pane purk külmkappi. Ainult et teadmiseks nii palju, et külmkapis muutub selle tekstuur kõvemaks. Suurepärane määre Nutella või moosi asemel.
Head soovides
Comments : 4 Posted in : Kõik retseptid, Toortaimetoidud on by : mekutaja Sildid: apelsin, apelsinikoor, apelsinimahl, datlid, gluteenivaba, hommikusöök, India pähklid, kakao, kardemon, kiudainerikas, kookosõli, Kreeka pähklid, laim, laimimahl, lihtne, magustoit, Maroko, pähkli- ja seemnemäärded, pähklid, suhkruvaba
Kommentaarid : Datlimääre kakao ja pähklitega
Kui pealkirja lugesin, arvasin, et jälle palju võõrast kraami, aga vaatan, et neid komponente on meil saada küll. Kahjuks (või õnneks) pole mul eriti tihti võitmatut magusaisu, aga huvi tekitab see retsept küll. Mõtlen veel.
Tegin just sama retsepti niimoodi, et pähklite asemel kasutasin kookoshelbeid. Teistmoodi. Põnev! Proovi kindlasti.
Kas 1tl kardemoni ja 50g kakaod palju ei ole ja maitset liiga mõrudaks ei tee? Tänud juba ette!
Ei tohiks teha. Aga tasub ise katsetada, kuidas meeldib. Mulle sobib tugev kakaomaitse hästi :)