26. veebruar 2015
Tiigerkrevetid krehvtises kastmes
Siit tuleb taas üks kiirtoiduretsept. Kõige rohkem võtab siin retseptis aega riisi keetmine. Aga kuna riisi serveerimine pole üldse kohustuslik, siis väidan, et retsepti saab ilusti 30 minutiga valmis.
Krevette on kaubanduses saada kahte moodi: toorelt ja keedetult. Juba eelnevalt kuumutatud krevetid tunneb ära selle järgi, et need on ilusat roosat värvi. Nii toored kui ka kuumutatud (ehk söömiseks valmis) olevaid krevette on saada jahutatult või külmutatult. Need võivad olla kooritud või koorimata, puhastatud või puhastamata. Siinses retseptis kasutan tooreid krevette, millel on koorik veel peal. Nüüd on iga koka otsustada, kas ta soovib need enne söögi tegemist ära koorida või mitte. Kes puhastustöö ette otsustab võtta, võib abi saada siit ja siit. Tegelikult aga võib aja kokkuhoiu mõttes krevetid ka koorimata jätta – nende koorimisega saab iga sööja ka oma taldrikus hakkama siis, kui roog on juba serveeritud.
Roale idamaise varjundi lisamiseks tuleb peale kookospiima mängu ka tšilli. Mina kasutasin sel korral toidule värvi andmiseks kolme eri tšillikauna: punast habanerot, rohelist jalapenot ja ungari kollast tšillit.
Siinkohal kollane ja roheline tšilli on mahedama killast (kui nii saab tšilli kohta öelda) ja punane paneb suu korralikult õhkama. Eks iga kokk ise otsustab, kui suurt tulekahju sööjate suus tekitada. Tšillide kangusastme määramiseks on olemas tabel tšillide koha Scoville’i skaalal. Siit näeme, et minu valitud habanero võtab harjumata suu ilmselt tükiks ajaks õhkama. Scoville’i skaala alusepanijaks oli 1912. aastal Ameerika apteeker Wilbur Scoville, kes töötas välja meetodi toidu tugevuse või kibeduse määramiseks. Täitsa põnev värk. Retsept on aga siin.
Tiigerkrevetid krehvtises kastmes
Kolmele-neljale sööjale
– 300 g jahutatud (või sulatatud) tooreid tiigerkrevette
– 5 küüslauguküünt
– 2 väikest sibulat
– mõned tšillikaunad (vastavalt tundlikkusele)
– 20+ g puhastatud värsket ingverit
– 1 spl kuivatatud jahvatatud koriandrit
– 1 tl kurkumit
– 1 tl Himaalaja soola
– 1 ml jahvatatud kaneeli
– 1 ml vürtspipart
– 1 purk täisrasvast kookospiima (400 ml)
– kookosõli (praadimiseks)
– keedetud täisterariisi (serveerimiseks)
Kui otsustad sööki riisiga serveerida, siis pane see aegsasti soolveega keema – täisterariis võib keeda tubli kolmveerand tundi. Aga kui on kiire, võib riisi asendada millegi muu meelepärasega
Kõigepealt haki sibul, küüslauk ja ingverijuur väikesteks tükikesteks. Lõika tšillikaunad tükkideks või rõngasteks. Puhasta ka krevetid, kui seda teed otsustad minna. Pane aga tähele, et selle töö võivad sinu eest ka sööjad ära teha :)
Pane pann tulele, sulata sellel kookosõli ning prae sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa ingver ja tšilli ning kuumuta veel veidi.
Nüüd lähevad pannile ka kookospiim, koriander, sool, kurkum, kaneel ja vürtspipar. Lase segul peaaegu keema tõusta ning viska sisse krevetid. Neid peab nüüd küll ainult mõne minuti kuumutama. Ära neid üle keeda! Kui roosakas varjund on saavutatud, siis tähendab, et krevetid on valmis ja võib sööma hakata. Loodetavasti on riis ka nüüdseks valmis keenud.
Päikesepaistelist päeva soovides
Comments : 4 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: gluteenivaba, habanero, ingverijuur, jalapeno, kaneel, kookosõli, kookospiim, koriander, krevetid, kurkum, küüslauk, lõuna- ja õhtusöök, mereannid, riis, sibul, soolane toit, täisterariis, tšilli, vürtspipar
Kommentaarid : Tiigerkrevetid krehvtises kastmes
Seoses tšillide ja Scoville’i skaalaga tuleb ära märkida, et Taanis on kuulsust kogunud mees, keda laiem üldsus tunneb nime all Chili Klaus. Tema YouTube’i videod sellest, kuidas ta maailma kõige kangemaid tšillisid sööb, on siin väga populaarsed. Üks stiilinäide siin: https://www.youtube.com/watch?v=3zhym9oUSGU
Väga hea taust töisele lõunale:)
Proovisin ära! Täitsa krehvtine sai! Julgen soovitada kõigile. Ainult neid pulki ei oska ma kuidagi kasutada, nii et kahvel-lusikas olid parimad abilised!
Harjutamine teeb meistriks, mis muud.