4. oktoober 2014
Poulpavalik India pähkli kreem
India pähkleid võideks vuristades tuleb mul Poul Pava meelde. Miks? Sest see on kreem, mille tegemiseks on vaja kassipoja kannatust. Ja ma muutun päris lapselikuks (loe: kärsituks), justkui Poul Pava kritseldatud tüdrukuks, kuna toorete India pähklite kreemiks tegemiseks kulub lihtsalt nii palju aega. Ärge nüüd valesti aru saage! Tulemus on iga minutit väärt. Olgu neid minuteid kokku kas või kolmkümmend.
Poul Pava (s. 1967) on Bornholmil tegutsev taani kunstnik. Pava joonistused on naiivsed spontaansed sigrimigrid, mille justkui on paberile pannud üks viieaastane. Oma kodulehel ütleb Pava, et ta on spetsialiseerunud inimese sisemise lapse joonistamisele. See sisemine laps lööb sellistel puhkudel eriti hästi välja, kui nt pähklikreemi tegemiseks kulub tubli pool tundi (seda muidugi eeldusel, et on olemas väga hea köögikombain; muidu ilmselt rohkemgi). Aga mõtleks hoopis positiivselt: kui see poulpavalik India pähkli kreem ükskord valmis saab, siis on mõnusat mekutamist tükiks ajaks.
Kuigi Pava looming on laia ulatusega, siis on mees ennekõike tuntuks saanud läbi koostöö kohaliku portselanitootja aidaga. aida on Taani firma, mis toodab kõike võimalikku toidukorra valmistamiseks ja serveerimiseks. Seitse aastat tagasi hakkas aida välja andma Pava joonistustega portselani, klaasi, riiet ja muud, mida söögi lauale sättimiseks vaja võiks minna. Sellest ajast peale teab iga Taanis elav inimene, milline on Pava stiil. Huvitav on ka see, et need nõud pole üldsegi mõeldud lastele, pigem ikka täiskasvanutele.
Soovitan selle pool tunnikest köögikombaini vuramist siiski ette võtta, sest tooretest India pähklitest, soolast ja vaniljest tehtud kreem on tõeliselt maitsev.
– 500 g India pähkleid
– 2 ml Himaalaja soola
– 1 suur vaniljekaun
või
– 250 g India pähkleid
– 1 ml Himaalaja soola
– pool suurest vaniljekaunast
Vali kogused vastavalt köögikombaini suurusele ja võimsusele.
Kuigi tavaliselt kasutatakse vaniljekaunast ära seemned ning kestad on teisejärgulised, siis siinses retseptis läheb kõik kaubaks. Pähklipuru kreemiks muutumiseks töötab köögikombain pikka aega, selle aja peale on ka vaniljekaun pihuks ja põrmuks tehtud. Seega milleks raisata.
Retsept ise on lihtne: pane masinasse pähklid, sool ja tükeldatud vaniljekaun ning töötle tooraineid kuni kreemja tulemuseni (vt protsessi ka maapähklivõi valmimise kohta). See võib aega võtta tubli 25–30 minutit. Röstitud pähklite või seemnetega toimetamine on selle kõrval tühiasi. Aga mulle lihtsalt väga meeldib, kuidas India pähklite magus mekk sulandub vaniljega. Selle toorkreemi saamiseks tasub pingutada. Öelgu Poul Pava selle kohta oma sõna :)
PS. Vahetevahel on India pähklid päris tolmused. Sellisel juhul tuleks neid enne söömist leotada, uhada veega ning kuivatada. Hetkel ma pähklite leotamisest kirjutama ei hakka, ehk kunagi edaspidi. Seniks loe selle kohta netist.
Olge mõnusad!
Comments : 6 Posted in : Kõik retseptid, Toortaimetoidud on by : mekutaja Sildid: gluteenivaba, hommikusöö, India pähklid, pähkli- ja seemnemäärded, pähklid, vanilje, vaniljekaun
Kommentaarid : Poulpavalik India pähkli kreem
Eile just käisime mekutamas Tallinna uues taimetoidukohas Blissis. Oleme Stassiga suured selle koha fännid ja üks mu lemmik (seal tegelikult kõik lemmik) on nende tehtud India pähkli kreem seesamiseemnete ja küüslauguga, mis viis keele alla. Pidingi hakkama seda kodus katsetama ning nüüd üks India pähklikreemi retsept juures. Aitäh! Valmis saades annan kindlasti teada, kuidas mekkis :)
Hmm, selle soolane variant… Peaks proovima!! Nt praegu mõtlen, et India pähklid, tahini ja kuivatatud jahvatatud küüslauk. Põnev-põnev.
Kunagi ikka proovin ka selle ära – olen kord juba selline uudishimulik ja maias vanamutt!
Korraldame ära! ;)
Pähklite leotamine peaks seda protsessi ilmselt oluliselt kiirendama? Kuigi India pähkel on juba iseenesest pehmem kui näiteks mandel, mille köögikombainis võiks muundamine nõuab mitte enam kasspoja, vaid lausa eesli kannatust.
Pähkleid leotan ma muidu küll, aga tavaliselt kuivatan need seejärel ära ka. Järgmine kord proovin leotada ja purustada. Huvitav, kas maitse ka muutub…