3. september 2014
Maapähklivõi ehk pähklikreemide A ja O
Kui mu vana köögikombain täiesti ette hoiatamata üles ütles, oli suur probleem õhus. Nimelt oli see liitrise nõuga kodumasin meil igapäevases kasutuses, eriti tihti sai sellega aga kõikvõimalikke määrdeid tehtud. Ei jäänud muud üle, kui ruttu-ruttu uut otsima minna. Eelmise müsligi tarvis on ju pähklivõid vaja.
Kui kodus on köögikombain olemas, siis lihtsalt peab ise pähkli- ja seemnemäärdeid tegema. Hea idee on alustada maapähklivõist, mille tarvis on vaid 2 komponenti vaja. Arvesta 100 g maapähklite kohta 1 ml Himaalaja soola.
300 g kooritud maapähkleid
3 ml Himaalaja soola
Kõigepealt kuumuta ahi 180 kraadini ja rösti kooritud maapähkleid umbes 20 minutit. Seejuures sega või raputa neid iga 5 minuti tagant, jälgi, et pähklid ära ei kõrbeks, muidu on kogu kokkamine mokas. Kui pähklid on kuldpruuniks küpsenud, lase neil maha jahtuda.
Jahtunud maapähklid pane köögikombaini ning lisa sool. Kellele meeldib PB crunchy versioon, siis on hea jätta peotäis pähkleid eraldi, haki need noaga jämedateks tükkideks ning sega hiljem juba valmis maapähklivõi sisse.
Nüüd varu kannatust. Kuni poole kilo pähklite kreemjaks muutumiseni võib vabalt veerand tundi aega minna. Iga mõne aja tagant kraabi pähklipuru anuma seintelt alla, ja siis lase jälle masinal vurada, kuni määre on saavutanud kreemja konsistentsi.
Kogu ettevõtmine on kindlasti vaeva väärt. Kasuta maapähklivõid teiste roogade valmistamisel või määri niisama koos moosiga leivale.
Comments : 3 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud on by : mekutaja Sildid: gluteenivaba, hommikusöök, maapähklid, maapähklivõi, pähkli- ja seemnemäärded, pähklid
Kommentaarid : Maapähklivõi ehk pähklikreemide A ja O
Paneb suu vett jooksma!
Seekord röstisin pähkleid pisut rohkem kui tavaliselt ning tundub, et olen leidnud enda lemmiku :) Tegelikult unustasin pähklid pisut liiga kauaks ahju, kuid tulemus on minu suud mööda. Pähklilreemi maitse tugev, samas mahe ja väga maitsev. Parim igapäevane vahepala koos küpsise/kreekeri ja millegi värskega. Viimati maiustasin näiteks kooslusega – küpsis, õunaviil ning kaetud maapähklikreemiga :)
Sellega röstimisega on nii, et kuidas kellelegi… Mulle meeldib näiteks kahvatum tulemus, aga hea teada, et Sinu puhul viis pikem röstimine hoopis meelepärasema tulemuseni.
Aga õun ja maapähklivõi sobivad tõesti hästi kokku.