9. aprill 2016
Chili sin carne
Chili sin carne ehk mõnus köögiviljaroog mõneks lihavabaks lõunaks on midagi sellist, millega iga kodukokk hakkama saab. Hea tummine aedviljapõhine söök on see, mida just laupäevadel igatsen. Asi on nimelt selles, et tööpäevadel söön töö juures pakutavat ning paratamatult on tegemist üsnagi raske lihapõhise toiduga. Taani värk – siin on taimedepõhisus siiski alles lapsekingades. Kuigi linna parimad restoranid on kursi aedviljadele võtnud, on lõunabufee traditsioone raske murda. Seetõttu tahakski laupäeviti midagi muud. Laupäeva hommikul on aga trenn ning kui kell 11.30 trennist tagasi jõuame, on lõunaaeg juba ukse ees ning kibekiirelt on vaja miskit välja mõelda. Köögiviljatšilli aitab hädast kenasti välja. Eriti seetõttu, et teen sohki ja kasutan muuhulgas konserveeritud kraami.
Kasuta roa valmistamiseks kas kuivatatud jahvatatud või värsket tšillit – olenevalt, mis hooajaliselt käepärast on.
Chili sin carne täisterariisiga
Kuuele kuni kaheksale sööjale
- 300 g täisterariisi
- Himaalaja roosat soola
- 600 g maguskartulit
- 2 porgandit
- oliiviõli
- musta pipart
- kaneeli
- jahvatatud vürtsköömneid
- 2 mugulsibulat (nt üks valge ja üks punane)
- 5 küüslauguküünt
- 2 väikest paprikat (nt üks oranž ja üks punane)
- 2 sellerivart
- 450 g nõrutatud konserveeritud kikerherneid (2 purki või pakki), kui viitsid, eemalda kikerhernestelt kestad
- 800 g konserveeritud hakitud tomateid
- 1 tl kakaopulbrit
- 1 tl kookospalmisuhkrut
- serveerimiseks punt värsket koriandrit
Eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde ja loputa riis läbi. Pane riis potti, kata veega, ja lisa natuke soola. Aja vesi keema ning keeda riisi, kuni see on pehme – täisterariisi puhul võib vabalt 50 kuni 60 minutit minna.
Koori ära maguskartulid ja porgandid. Lõika maguskartul suupärasteks kuubikuteks ning porgand paarimillimeetristeks ketasteks. Liiga õhukeseks pole mõtet, aga liiga suureks ka mitte, sest maguskartul küpseb porgandist kiiremini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, pane porgand ja bataat plaadile, raputa peale soola ja kaneeli, musta pipart ning jahvatatud vürtsköömneid. Kõike nii tunde järgi. Seejärel nirista kuubikud ja seibid üle oliiviõliga, sega läbi, ning aseta plaat umbes 30 minutiks ahju, kuni köögiviljad on küpseks saanud.
Koori ja haki ära sibul ja küüslauk ning puhasta ning haki paprika ja varsseller. Pane suur pann tulele ning kuumuta selles veidi oliiviõli. Lisa sibul ja küüslauk ning prae sibul klaasjaks. Seejärel läheb pannile paprika ja seller. Kui need on läbi kuumenenud, pane pannile ka hakitud tomatid ja kikerherned. Raputa pannile ka jahvatatud tšilli, kakao ja kookospalmisuhkur. Kuumuta kogu kupatust umbes 20 minutit. Nüüdseks on maguskartul ja porgand kindlasti valmis. Pane need ka juurde ning maitsesta sööki soola, pipra, tšilli, jahvatatud vürtsköömnete ning kaneeliga.
Serveeri riisi ning värskelt nopitud koriandrilehekestega. Soovi korral söö koos maitsestamata jogurti või hapukoorega.
Järgmiste kiirete ning lihtsate roogadeni
Comments : 2 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud on by : mekutaja Sildid: bataat, chili sin carne, Himaalaja roosa sool, jahvatatud vürtsköömned, kakao, kakaopulber, kaneel, kiire, kikerherned, kookospalmisuhkur, koriander, küüslauk, lihtne, lõuna- ja õhtusöök, maguskartul, mugulsibul, must pipar, oliiviõli, paprika, punane sibul, riis, seller, täisterariis, tomat, tšilli, varsseller, vürtsköömned
Kommentaarid : Chili sin carne
Oh kui vajalik nõuanne – suvine rannahooaeg ju läheneb! Palju täna ja läheb kohe ka lahti! Tänan! Sina ikka jõuad!
Kes teeb, see jõuab :)