6. detsember 2014

Võrratult aromaatsed täistaimsed piparkoogid

Natuke pusimist ja siin ta on: hittpiparkookide taimne versioon. Tegemist on paari tuttava täistaimetoitlase ning mekutaja.ee lugeja palvel välja töötatud veganipiparkoogi retseptiga.

Kui tahta mõnest klassikalisest loomseid toiduaineid sisaldavast söögist taimne versioon teha, siis alati ei ole see nii lihtne, et lihtsalt üks-ühele muna ja piimatooted millegi taimsega asendada. Lisaks tekib küsimus, mis võiks koostisesse kõige paremini sobida.

Viimastel nädalatel on saanud üht koma teist katsetada ning mitmekordse kinnituse sai retsept, milles on margariin ning õunapüree. Mõned muud alternatiivid käisid küll, aga õunapüree sobis suurepäraselt. Mainin igaks juhuks ka ära, et spetsiaalne munaasenduspulber ei sobi sellesse retsepti üldse: tulemuseks on kõva ja rullimatu tainas.

Ja kuigi mõte oli ka paralleelselt nisujahuvaba retsept leiutada, siis see idee jääb tõenäoliselt 2015. aastat ootama. Nüüd aga asja juurde:

 

Ikka võrratult aromaatsed, kuid sedapuhku täistaimetoidupiparkoogid

– 100 g tumedat suhkrusiirupit

– 100 g toor-roosuhkrut*

– 100 g fariinsuhkrut

– 2 tl (10 ml) jahvatatud kaneeli

– 2 tl (10 ml) jahvatatud kardemoni

– 1 tl (5 ml) jahvatatud nelki

– 1 tl (5 ml) jahvatatud vürtsi (e vürtspipart)

– 1 tl (5 ml) ingveripulbrit

– 1 tl (5 ml) jahvatatud muskaatpähklit

– 150 g taimset margariini

– 1 tl (5 ml) vaniljeekstrakti*

– 1 suure apelsini riivitud koor

–  100 g õunapüreed (suhkruta)

– 350 g kõrgeima sordi nisujahu

– 1 tl (5 ml) söögisoodat

 

PS. Kõik milliliitrites antud kogused peavad olema täpsed, st mõõdulusikad triiki täis. Kasuta kindlasti köögikaalu.

* Mina kasutan roosuhkrut ja vaniljeekstrakti. Kui plaanid valget suhkrut ja vaniljeessentsi panna, peab koguseid ilmselt tsipake vähendama. Katsetamine teeb meistriks.

 

Kuumuta paksupõhjalises potis tasasel tulel siirup, suhkrud ja jahvatatud maitseained, kuni suhkur on sulanud.Keera tuli maha ning sega juurde margariin ja vaniljeekstrakt. Lase segul jahtuda.

Senikaua riivi puruks apelsinikoor. Mõõda välja söögisooda ja pane see kaussi. Veendu, et sooda sees poleks tükke. Nüüd sega soodale juurde nisujahu.

Sega apelsinikoor ja õunapüree potis oleva massiga. Lisa vähehaaval ka jahu. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Mina kasutan selleks soonkinnisega kilekotte. Hoia tainast vähemalt nädal aega külmikus, et see korralikult läbi laagerduks. Selles taignas olevad komponendid peaksid üsnagi kaua värsked säilima, nii et võid vähehaaval tainast kasutada.

Küpsetamiseks valitud päeval kuumuta kõigepealt ahi 180 kraadi juurde. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. See osa piparkoogitaignast, mida hetkel ei töötle, pane külmkappi tagasi. Asi on nimelt selles, et erinevalt muna-võitaignast on õunapüreetainas palju pehmem ning külmana on seda oluliselt mugavam töödelda.

???????????????????????????????

Tõsta koogikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 9–10 minutit.

2014-12-06 21.02.26

 

Vaatan kalendrisse ka: 2 nädalat Eestini :)

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 3 Kategooria : Kõik retseptid, Täistaimetoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentaari

Kommentaarid : Võrratult aromaatsed täistaimsed piparkoogid

  • fänn
    7. detsember 2014, kell 10:37

    Aitäh! Arvasin, et piparkoogid on üks neist asjadest, millest veganid lihtsalt loobuma peavad, koos peaaegu kõikide teiste Eesti jõuluaja roogadega. Proovin kindlasti järele!

  • Aitäh!
    8. detsember 2014, kell 15:42

    Aitäh katsetamast ja jagamast! Ainult sellest ma aru et saa, mis peab jahu olema pleegitatud :(

    • 8. detsember 2014, kell 22:27

      Siin on pleegitatud jahu all tegelikult mõeldud udupeent valget nisujahu, parima järeletehtava tulemuse saab kõrgeima sordi nisujahuga. Parandan sõnastuse retseptis ära, siis on täpsem, aitäh!

      Muidugi võib küsida, miks ei võiks täisterajahust piparkooke küpsetada. Võib ikka, lihtsalt tulemus on siis robustsem. Samas, kindlasti väga hea :)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga