24. november 2014

Võrratult aromaatsed piparkoogid

November on minu jaoks aasta kõige nürim kuu. Ilm on kõle, vihma sajab lakkamatult ja kõik on ümberringi tõbised. Kunagi sai vähemalt mardi- ja kadripäevagi oodatud, nüüd on need kombed unustustehõlma vajunud.

Sel aastal avastasin ennast juba novembri esimesel nädalal piparkooke tegemas. Päris naljakas, aga ju siis kaubanduskettide lobitöö ning minu soov novembriga kiiremas korras ühele poole saada andsid oma panuse. Igal juhul on mul üks imeline piparkoogitaignaretsept, mis sai kunagi alguse täiesti tavalisest suhkur-jahu-muna-piparkoogimaitseaine-kooslusest, kuid mis on kord-korralt täienenud ning tänaseks saavutanud suussulavuse haripunkti. Kuna piparkoogid on nagu pitsad – igal inimesel on oma nägemus, milline on ideaalne lõpptulemus – siis siinne retsept on midagi neile, kellele meeldivad võrratult aromaatsed ja üsnagi vürtsikad jõulukoogid, mille lõhn on juba elamus omaette. Vürtsidel on minu köögis üldse eriline tähendus, kuna tihtipeale on söögi lõhn (ja muidugi väljanägemine) sama oluline kui maitse. Õige vürtsi kasutamine paneb tihtipeale i-le täpi.

Presentation1

Tuleb välja, et piparkookide tegemine oli just vürtside pärast olnud kallis lõbu ning ajaloolised retseptid on saladuslooriga kaetud. Lähemalt piparkooginduse ajaloo kohta saab toredat kirjeldust lugeda siit.

Seega üks põhjus, miks piparkoogitaigen juba novembris hakkama panna, on jõuluootus. Teiseks on aga hoopis praktilisem asjaolu: siinne taigen tahab vähemalt nädala jagu külmkapis laagerduda. Laagerdumine aitab maitsetel ühtlustuda ning tulemus saab ideaalne. Ja ausalt, piparkoogitaigna tegemises pole kohe mitte midagi keerulist! Tee see nädalake varem üks-kaks-kolm valmis ning kui õige hetk käes, küpseta koos maailma parima seltskonnaga maailma parimaid piparkooke. Sombuse päeva süngus on minetatud.

 

Aromaatsed piparkoogid

– 250 g tumedat suhkrusiirupit

– 200 g toor-roosuhkrut*

– 100 g fariinsuhkrut

– 1 sl (15 ml) jahvatatud kaneeli

– 1 sl (15 ml) jahvatatud kardemoni

– 2 tl (10 ml) jahvatatud nelki

– 2 tl (10 ml) jahvatatud vürtsi (e vürtspipart)

– 2 tl (10 ml) ingveripulbrit

– 2 tl (10 ml) jahvatatud muskaatpähklit

– 250 g võid

– 2 tl (10 ml) vaniljeekstrakti*

– 2 suure apelsini riivitud koor

– 2 muna (toasoojad, võimalikult värsked)

– 2 tl (10 ml) söögisoodat

– 600 g kõrgeima sordi nisujahu

 

PS. Kõik milliliitrites antud kogused peavad olema täpsed, st mõõdulusikad triiki täis. Ja kasuta kindlasti köögikaalu.

* Mina kasutan roosuhkrut ja vaniljeekstrakti. Kui plaanid valget suhkrut ja vaniljeessentsi panna, peab koguseid ilmselt tsipake vähendama. Katsetamine teeb meistriks.

 

Kuumuta paksupõhjalises potis tasasel tulel siirup, suhkrud ja jahvatatud maitseained, kuni suhkur on sulanud. Keera tuli maha ning sega juurde võikuubikud ja vaniljeekstrakt. Lase võil sulada ja segul jahtuda.

???????????????????????????????

Hoia küpsetamisel üks korralik vaniljeekstrakti pudel alati käeulatuses

Senikaua riivi puruks apelsinikoor. Mida peenemaks koore saad, seda parem. Mõõda veel välja söögisooda ja pane see kaussi. Kontrolli, et sooda poleks tükkis. Nüüd sega soodale juurde nisujahu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riivi koor võimalikult peenikeseks

Veendu, et potis olev segu on maha jahtunud, muidu võib juhtuda, et järgmisena lisatavad munad hakkavad taigna sees kohe küpsema.

???????????????????????????????

Valmis tainas kilekotistamiseks

Sega munad ja apelsinikoor potis olevaga. Mune enne lahti kloppida pole vaja, pane need lihtsalt potti ja sega mass läbi. Lisa vähehaaval ka jahu. Sõtku tainas hoolega läbi (kõige mugavam on seda tööd käte abil teha) ja paki kilesse. Mina kasutan üheliitriseid soonkinnisega kilekotte. Hoia tainast vähemalt nädal aega külmikus, et see korralikult läbi laagerduks. Minul on tainas enamasti kümme päeva jahedas, enne kui küpsetama hakkan. Tegelikult säilib piparkoogitainas ju sama kaua kui munad, mis on taigna sees. Munade säilivusaeg on vähemalt üks kuu, nii et muret pole, kui ka kogu tainast ühe korraga ära ei jõua küpsetada.

???????????????????????????????

Tainas mahub täpselt liitrisesse kotti

Küpsetamiseks valitud päeval kuumuta kõigepealt ahi. Nüüd on küsimus selles, millist tulemust soovid. Kui meeldivad krõbedamad ja kõvemad piparkoogid, siis tuleb ahi keerata 180 kraadi juurde ja kooke küpsetada 8–9 minutit. Kui aga pehmed piparkoogid mekivad rohkem, kuumuta ahi 200 kraadini ning küpseta 6–7 minutit. Katseta oma ahju, et saaksid meelepäraseima tulemuse. Tee üks pannitäis ühtmoodi ja teine teistmoodi. Tulemus sõltub ka sellest, kui suured on vormid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Proovi taigna pealmisele kihile võimalikult vähe jahu panna (alumisele muidugi ka minimaalselt). Tõsta koogikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainast võib määrida munaga (vt kirjeldust allpool), et jääks läikivam pind, aga ei pea.

???????????????????????????????

Hiiumaa :)

– Krõbedamad piparkoogid: 180 kraadi ja 8–9 minutit ahju keskosas.

– Pehmemad piparkoogid: 200 kraadi ja 6–7 minutit ahju keskosas.

Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga. Mulle maitsevad kõige rohkem ilma määrimata ja ilma glasuurita piparkoogid. Samas lõbus glasuurimistöö võib olla tõeline meeleolulooja.

 

Määrimiseks ja glasuuriks

– 1 munakollane

– natuke vett

 

– 1 munavalge

– 3–4 dl tuhksuhkrut

 

Eralda rebu munavalgest. Piparkookide määrimiseks võta munakollane ja sega see sortsu veega ühtlaseks. Kasuta näppe või pintslit, et koogikesi määrida. Siinkohal ongi oluline, miks pealispinnale võiks vähe jahu sattuda: kui on kook jahune ja siis panna muna peale, jääb pealne inetult kollane, mitte läikiv.

Glasuuri tegemiseks vahusta üks munavalge hunniku tuhksuhkruga. Lisa suhkrut vähehaaval, nii et saad sobiva tekstuuri. Soovi korral värvi suhkrut toiduvärviga.

???????????????????????????????

Lumehelbekesed on vaieldamatult minu lemmikud :)

Määritud või määrimata, glasuuriga või ilma – vahet pole! Tulemuseks on igal juhul eriliselt aromaatsed koogikesed. Need suussulavad piparkoogid säilivad värskena mitmed-setmed päevad.

Lõpetuseks veel üks hoiatus. Kui selle retsepti järgi piparkooke teha, siis on oht, et pärast tundub igasugune poest ostetud kraam täiesti maitsetu. Tegelikult võib asi lausa nii hulluks minna, et mõni teine kodukootudki piparkoogitainas ja sellest tehtud maiused samuti kahvatavad siinsete küpsetiste kõrval. Karm, aga tõsi.

2013-12-08 20.33.01

Üks kuu jõuludeni

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 6 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentaari

Kommentaarid : Võrratult aromaatsed piparkoogid

  • fänn
    24. november 2014, kell 13:47

    Väga ilusad piparkoogid! Aga kas piparkooke on võimalik ka ilma munata valmistada – kui näiteks on mõni vegan jõuludeks külla tulemas?

    • 24. november 2014, kell 17:11

      Vegan piparkooke on võimalik valmistada ja retsepte on internetis saadaval. Ise ma pole täistaimset versiooni proovinud. Minu senine eesmärk oli välja töötada klassikalise taigna edasiarendus. Nüüd aga, kus see on paigas, võiks küll muudki katsetada. Aitäh, fänn, mul tekkis kohe kiusatus järele proovida, kas sama retsept toimib ka siis, kui muna ja või muuga asendada :) Hakkan katsetama ning annan teada!

  • Mallu
    24. november 2014, kell 19:53

    Oh! Jõulud ongi käes!!! Minu laar laagerdub juba külmas, ei jõua ära oodata! Reedel hakkame küpsetama (loe: lööme hambad sisse – pool süüakse juba rullimise ajal ära) :) Eelmisel aastal Annika retsepti järgi tehtud piparkoogid olid imemaitsvad, ning tõesti, nüüd enam teisi jõulukooke meie suud ei tunnista!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga