22. august 2015

Taanilik karriheeringas sünnipäevalapsele

Meil käib võrdlemisi palju eestlasi külas. Nende tulekul püüame neile võimalikult palju Taani elust, inimestest, ajaloost, kultuurist ja ka kohalikust toidukultuurist rääkida. Kui on üks Taani toit, mis kohe kõigile peale läheb, siis on see karriheeringas. Heeringat süüakse Taanis igasugusel kujul meeletustes kogustes. Eriti aga marineeritult ja kõikvõimalikes kastmetes. Neist vaieldamatult populaarseim nii kohalike kui ka eestlaste seas on heeringas karrikastmes ehk karriheeringas (tn. k. karrysild).

Heeringat müüakse purgistatuna toidupoodides ning lahtisena kalakauplustes. Loomulikult oleme ära maitsenud kõik suured pakkujad ja leidnud, et meile maitseb enim Suur Norrakas. Lemmikuks osutumisel on kaalukiviks muideks heeringa enda tekstuur, mis Suure Norraka puhul kõige krapsakam. Karrikaste on paljudel tootjatel ühtlaselt hea.

Seega on karriheeringas see, mida põhjamaalased teha oskavad. Olen kuulnud, et Eestis nii head karriheeringat saada pole. Kui ahvatleva seemnepätsi kohta postituse avaldasin, sain kommentaariks, et mu lähiaja väljakutseks võiks olla karriheeringas. Püüan siis nüüd selle soovi täita.

Kodukootud karriheeringat olen õigupoolest saanud vaid korra. See oli aastal 2013, kui Kopenhaageni ülikooli LANCHARTi keskuse töötajate jõulupeol osalesin. Olin tol ajal nende juures külalisuurija. Sealsete lingvistide kogunemised olid alati toredad, kuna tihtipeale moodustati enne pidu nimekiri, kuhu kõik osalejad said kirja panna, mida nad kaasa võtavad.

Sel jõulupeol said ka ühe olulise õppetunni. Kuna teadsin, et olen pidupäeva hommikul suures ajahädas, lubasin teha lihtsaid ja ülikiirelt valmivaid maisimuffineid. Need saab väga vähese vaevaga kiirelt valmis ning need on kerged pigem tervislikud küpsetised. Halb mõte. Mitte et mu maisimuffinitel midagi häda oleks, kuid lihtsalt peale suurt rasvast söömingut ei lähe sellised hommikusöögimuffinid mitte. Siis on vaja suurt suhkulaksu, et eluga edasi minna.

Nüüd siis tagasi karriheeringa juurde. Enne oma õppetunni saamist pakuti kõikvõimalikke taani jõuluroogasid. Üks neist oli muidugi karriheeringas. Üks tüdruk oli selle ise teinud ja see maitses suurepäraselt. Mitte niimoodi, nagu poe omad, aga hea oli ikkagi. Ma hetkel palju muud selle kohta ei mäleta, ainult seda, et sees olid suured keedumunatükid (mida poe heeringapurkides pole) ning kaste oli pigem vedelapoolne.

Mitte et sellest ühest maitsmisest mul hetkel miskit kasu oleks, kuid võib-olla aitab retsepti parendada mõte, et paksem kaste oleks mõnusam. Igal juhul on katsetamise tulemus siin. On siinne karriheeringas selline, nagu poeletilt saab? Kindlasti mitte! Mul pole poolt seda kraami, mis muidu tootjad sellele kastmele lisavad. Omamoodi maitsev on see aga kindlasti. Eriti mõnusa õuna- ja tillilisandiga.

Peale kõige muu on täna väga sümboolne päev selle retsepti avaldamiseks. Nimelt on täna vaieldamatult maailma suurima karriheeringafänni sünnipäev. Jah, ma räägin Sinust, vanaema. Palju, palju õnne veel kord! Nüüd sai siis retsept ka viimase lihvi :)

 

Taanilik karriheeringas

 

– 190 g traditsioonilist heeringafileed (240 g pakend)

– 1 väike marineeritud kurk

– 1 kõvemapoolne õun (u 100 g puhaskaalu)

– 1 väike mugulsibul (u 50 g puhaskaalu)

– 2–3 kõvakskeedetud muna (olenevalt suurusest)

– peotäis hakitud tilli

– 250 g hapukoort või Crème Fraîche’i

– 50 g (3 spl) majoneesi

– 2 tl (10 ml) sinepit

– 30 ml toor-roosuhkrut

– 3 ml Himaalaja roosat peensoola

– 10 ml karripulbrit

– 5 ml kurkumipulbrit

– 5 ml ingveripulbrit

– 5 ml kuivatatud jahvatatud koriandrit

– 5 ml broilerimaitseainet

– 5 ml jahvatatud muskaatpähklit

– maitse järgi värskelt jahvatatud musta pipart

 

– serveerimiseks ahvatlev seemnepäts, kodune rukkileib või värsked keedukartulid

 

Kõigepealt sega kokku kaste, et maitsed saaksid veidi ühtlustuda. Selleks võta kauss ja pane sinna sisse hapukoor, majonees, sinep, suhkur, sool ja üldse kõik maitsepulbrid. Sega kaste ühtlaseks ja jäta seisma.

Nüüd haki väikesteks tükkideks puhastatud õun, keedetud munad, marineeritud kurk, sibul ja hakitud till. Heeringas tee ka väikesemateks suupärasteks tükkideks. Sega kõik komponendid kastmele juurde ning kui vähegi aega on, lase salatil külmkapis pool tunnikest maitsestuda.

Serveeri leiva või keedukartulitega.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Vingeid suvelõpupidusid

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 4 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentaari

Kommentaarid : Taanilik karriheeringas sünnipäevalapsele

  • 24. august 2015, kell 09:03

    KALLIS ANNIKAKESEKENE! See karriheeringas on tõepoolest võrratu soolane amps!
    SUUR TÄNU! SINA OSKAD IKKA ÜLLATADA ISEGI NII KAUGE MAA TAGANT! Oma vanaema nõrkuse maitsva karriheeringa vastu muutsid korrapealt rõõmusõnumiks! Lähen puuduvaid aineid poest varuma ja siis maiustan kas üksi või nendega, kes juhtuvad lähipäevil külla tulema! Aitäh veel kord!

  • Mallu
    29. august 2015, kell 15:25

    Minu sünnipäevalaua hitt :) Tõeliselt mõnus ja mahe karriheeringas mekkis taevalikult! Aitäh, Annika!!

      • Mallu
        29. august 2015, kell 15:45

        Jah. Rukkileivaga on see salat kui kokku loodud. Tegelikult aga polnud ka see basiilikuleht seal niisama kaunistuseks. Basiilik andis väga huvitava maitsenüansi juurde. Järgmisel korral tasub katsetada, näiteks natuke lehti peale purustada. Kuigi praegu juba on see retsept viimase peal, ja ega külalised end tagasi hoidnud, kauss lakuti puhtakski, et kõik viimseni kätte saada :):)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga