22. aprill 2016

Seemnepäts 2.0

Seemnepäts 2.0 ehk uus väljaanne vanast lemmikust. Olen nüüd juba aastakese ühtelugu seemnepätsi küpsetanud. Kurb tõdeda, aga rukkileib on täitsa unarusse vajunud. Õigupoolest meeldivad mulle seemnepätsid nii väga, et ainult vanaema juures söön (tema enda küpsetatud) rukkileiba. Muul ajal teen oma pätse. Vahelduse mõttes olen oma esimese seemnepätsi retseptis iga kord mõned seemned või pähklid vahetusse pannud. Üks hetk tüütas aga vana retsept täitsa ära ning tuli uus välja mõelda. Siin see nüüd siis on. Gluteenivaba ja sobib paleo dieedi viljelejatele.

Teise ringi seemnepäts erineb esimesest ennekõike selle pärast, et see saab kiiremini valmis. Originaali pidi üleöö paisutama – vol. 2 saab aga tunniga seemnest pätsiks. Lisaks ei pane ma selle leiva sisse rasvainet, kookosõli läheb ainult vormi ja leiva määrimiseks. Küll aga pole tänane retsept täistaimne, vaid sisaldab muna.

 

Mõnus päts vol. 2

  • rohkelt kookosõli vormi ja hiljem leiva pealispinna määrimiseks
  • 100 g chia seemneid
  • 100 g mandleid (või Kreeka pähkleid)
  • 100 g kooritud kanepiseemneid
  • 100 g kõrvitsaseemneid
  • 100 g päevalilleseemneid
  • 100 g kastanijahu (või asenda muu meelepärase jahuga)
  • 4 ml peent Himaalaja roosat soola
  • 150 ml vett
  • 4 muna (u 200 g lahtilööduna)

 

Eelkuumuta ahi 175 kraadi juurde.

Määri leivavormi lahkelt kookosõliga ja jäta see ootele.

Jahvata veskis chia seemned. Pane saadud jahu kaussi ja kaalu juurde kõik ülejäänud kuivained, kaasa arvatud sool ja kastanijahu. Sega kõik omavahel korralikult läbi ja veendu, et kastanijahus klompe sees poleks.

Seejärel mõõda kaussi ka vesi ning löö lahti munad. Sega tainas ühtlaseks ja tõsta määritud vormi.

Küpseta leiba eelkuumutatud ahjus 30 minutit. Võta leib ahjust, määri pealt kookosõliga läikivaks ning lase pätsil paar minutit toibuda. Seejärel eemalda leib vormist ja pane jahutusrestile tahenema.

2016-04-12 09.04.29

Jätku leiba!

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 4 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentaari

Kommentaarid : Seemnepäts 2.0

  • Mallu
    22. aprill, 2016 kl 18:57

    Just sain pähkliringi kasti kätte ja tundub, et homme läheb küpsetamiseks! Aitäh retsepti eest! :)

    • 23. aprill, 2016 kl 13:10

      Väga hea, anna teada, kuidas välja kukkus :)

  • 24. aprill, 2016 kl 16:05

    a? Tundub lihtne teha. Tahaks kohe proovida, aga selgita mulle vanurile, millised on chia seemned ja kust neid saan ja samuti kastanijahu. Mul on viimasel ajal olnud raskusi rukkileiva kergitamiseks piisavalt sooja kohta leidmisega. Kui seda pätsi pole vaja üldse kergitada, siis tahaks kohe tegema hakata. Oot-oot! Meest ei olnud juttu. Palju seda?

    • 27. aprill, 2016 kl 21:28

      Chia seemneid ja kastanijahu saad ehk kohalikust looduspoest. Chiad võid hõlpsalt asendada ka linaseemnetega. Kastanijahu aga nii lihtne üks-ühele asendada pole, sest see on üsna erimoeline jahu. Samas võib mõelda muudele variantidele ning siis lihtsalt vee kogust reguleerida.
      Meest tõesti juttu pole, kuna otsustasin selle juba mõnda aega tagasi retseptist välja võtta, kuid unustasin juhiseid parandada. Aitäh tähelepanelikkuse eest, nüüd on tekst parandatud.
      Head katsetamist!

Vasta mekutaja-le Tühista vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga