19. august 2014

Pidupäevamüsli

Jälle müsli! Aga pole viga. Ma arvan, et suure tähtpäeva eel on paslik avaldada ka ühe pidupäevahommikusöögi retsept. Ja pokaalis serveeritud mõnus müsli on just see, mida 20. augusti hommikul süüa.

Pikemat juttu ei teekski, selle pähklise luksusmüsli koostisained räägivad juba enda eest.

 

50 g (kooritud) mandleid

50 g (kooritud) sarapuupähkleid

250 g jämedaid täisterakaerahelbeid

50 g maapähklivõid

50 g mett (või asenda muu magusainega)

50 g külmpressitud rapsi- või kookosõli

2 spl toor-roosuhkrut (Demerara sobib hästi)

1 tl jahvatatud kaneeli

50 g (röstitud) kookoslaastud (coconut chips)

???????????????????????????????

Röstimata, röstitud või hoopis midagi vahepealset? Vali oma lemmikkookoslaastud :)

Kõigepealt keera ahi 180 kraadi juurde. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning kui temperatuur on saavutatud, pane plaat koos mandlite ja sarapuupähklitega keset ahju röstima. Mina eelistan kasutada kooritud pähkleid ja mandleid. Need võib aga hõlpsalt ka pärast röstimist ise ära koorida. Väga hoolikalt pole vajagi – peaasi, et suuremad lahtised kooretükid ära saaksid. Selleks mudi jahtunud pähkleid natuke aega sõrmede vahel.

Kui mandlid ja sarapuupähklid on ahjus, küpseta neid 15 minutit nii, et iga 5 minuti tagant neid natukene raputad.

Vahepeal sega jämedad täisterakaerahelbed suhkru ja kaneeliga. Kui saad, kasuta alati toor- või täistoor-roosuhkrut. Siinses retseptis on parim suureteraline Demerara, kuna selle kristallid ei sula. Selline omadus lisab helvestele väikese krõmpsu.

Kui kaera-kaneeli-suhkrusegu on kausis valmis, asu mee-õli-maapähklivõi sulatamisele. Ilmselt on igal hobikokal omad nipid, aga mina kasutan selle tarvis šokolaadi sulatamise nõud. Ehk siis ajan kastrulis vee keema ning tõstan sulatusnõusse mee, rapsiõli ja maapähklivõi. Kui võimalik, kasuta rapsiõli, kuid kui selle külmpressitud varianti käepärast pole, eelista kookosõli. Maapähklivõi tee kas ise või osta poest selline toode, millel on vaid kaks koostisosa: maapähklid ja sool.

Natukese aja ja natukese segamise pärast on sulatusnõus ühtlane sume mass. Tõenäoliselt on ka pähklid valmis saanud ning loodetavasti mitte ära kõrbenud. Kui jah, siis võta pähklid ahjust välja jahtuma ning keera ahi 160 kraadi peale.

Vala sulatatud segu kaerahelveste peale ning sega korralikult läbi. Eemalda mandlid-pähklid ahjuplaadilt ning laota saadud mass ühtlaselt samale küpsetuspaberile. Tõsta plaat ahju ja rösti 20 minutit, ikka iga 5 minuti tagant olukorda hinnates ja helbeid segades. Pärast 20 minutit 160 kraadi juures peaksid kaerahelbed valmis olema. Lase neil jahtuda (ning soovi korral koori vahepeal pähklid ära).

Kui kõik on maha jahtunud, sega kookoslaastud (müüakse nii röstitud kui röstimata kujul), mandlid ja sarapuupähklid helvestega ning ongi valmis!

???????????????????????????????

Serveeri hommikusöögil või brunch’il näiteks koos maitsestamata jogurti ning lemmikmarjamoosiga. Tõsta jogurt pokaali, lisa moosisilm ja pudista peale korralik suutäis müslit. Suurepärane maitse! Pealegi veel väga hea monoküllastumata rasvhapete allikas.

???????????????????????????????  ???????????????????????????????

Mulle meeldib see söök enim Alpro naturaalse sojajogurtiga, mis ületab minu arvates kõik piima- või koorejogurtid. Ma pole kindel, kas just seda “Mild & Creamy” varianti Eestis on, paraku vist mitte. Vihjena nii palju, et Soomes on kindlasti. Kahjuks aga kõik muud, sh maitsestamata sojajogurtid, mida proovinud olen, on üsna jubedad, ja tõenäoliselt rikuvad inimeste arvamust sojatoodetest.

Head taasiseseisvumispäeva ja mekutamisteni!

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 4 Posted in : Kõik retseptid, Täistaimetoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentaari

Kommentaarid : Pidupäevamüsli

  • Mallu
    25. september, 2014 kl 20:04

    Järgmisel korral panen mett kindlasti rohkem, kuna oleme Stassiga maiasmokad, aga juba tänaseks on eile õhtul tehtud müslist vaid pool alles :) Polegi viimase 24 tunni jooksul miskit muud eriti söönud!

    • 25. september, 2014 kl 20:27

      :D Suurepärane menüüvalik.
      Aga hea mõte on koguseid reguleerida, et saaks kõik täpselt enda meele järgi paika.

  • Maarika
    3. juuli, 2017 kl 10:41

    Väga matisev müsli, aitäh retsepti eest! Kuna “tarbijate” seas oli veganeid, siis mee asendasin vahtrasiirupiga.

    • 11. juuli, 2017 kl 18:56

      Väga vahva, et katsetasid ja müsli maitses! Mee asendamine on hea idee! Nagu mu vanaema ütleb, siis kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab ;)

Vasta Maarika-le Tühista vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga