27. juuli 2014

Muna- ja leivatupsud

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suvi on võrratu aeg! Mõni inimene magab talveund ja kogub oma aastased jõuvarud pilkase pimeduse ajal. Minuga on teistmoodi. Minul pole talvel mahti magada, siis on nii meeletult palju vaja jõuda. Seevastu suvel, enamasti juulikuus, laen mina oma patareid täis. Juulikuu tähendab paindlikumat töögraafikut, pikka und ja lahedat olemist.

See tähendab ka seda, et laupäevahommikune leivategu algab näiteks kell 11 ja seetõttu nihkub hommikusöök umbes kella kolme peale. Aga sellest pole midagi, saabki vahepeal mõnusalt jooksmas käia ning õhtut planeerida.

Kui seekordne leib ahjust tuli, ei suutnud me pätsi jahtumist ära oodata. Ahjukuuma leiba lõigata pole võimalik, nii tuli seda murda. Leivatupsukesi vedelasse kookosõlisse kastes ja neid nosides meenus üks videolõik, mis oli hiljaaegu silma jäänud. Selles videos tehti n-ö praemune natuke teistmoodi. Proovisin niisiis leivatupsudele head kaaslast ehk munatupse teha. Selleks eraldasin munakollase munavalgest ja vahustasin munavalge vähese Himaalaja soolaga kõvaks vahuks. Seejärel panin ahjupannile küpsetuspaberi ning niristasin sellele natukene kookosõli. Tõstsin vahustatud munavalge tasakesi ahjupannile hunnikusse ning kummutasin puntra keskele munakollase. Küpsetasin eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 12 minutit.

Munad ahjuks valmis

Ahjuks valmis

Toredad kuldkollased tupsud tulid, mis värskelt jahvatatud pipraga päris põnevalt maitsesid. Tasub katsetada! Kõrvale ikka veel ahjusoe leib, peedilehed otse peenrast (õigemini küll kastist), värske kurk ja redised. Leivast kirjutan kindlasti edaspidigi, aga mainin, et sel korral tegin täitsa teistsuguse leiva kui tavaliselt. Minu leib on alati täisterarukkijahust samade meetoditega valmistatud kakk, aga lisandeid olen katsetanud erinevaid. Viimane kord paningi köömneid, värsket rosmariini ning kuivatatud kadakamarju. Mulle meeldis küll.

Teistmoodi munad

Teistmoodi munaroog

Hiljem läksid rosmariin ja kadakamarjad ka oliiviõliga purki – millalgi on hea võtta. Oliiviõli on Marokost toodud, ilus kuldne ja mahe; sellele jääb ürtide mekk hõlpsalt külge.

Oliiviõli kadakamarjade ja rosmariiniga

Oliiviõli kadakamarjade ja rosmariiniga

Mekutamisteni!

logo_v2_2C1608_PNG_ee_sm

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 2 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , ,

2 kommentaari

Kommentaarid : Muna- ja leivatupsud

  • 13. august, 2014 kl 15:02

    Väga põnev idee, võtan kokkamiskavva :) Ja samas soovin edu blogiga!

    • 13. august, 2014 kl 15:12

      Aitäh ja samad sõnad ;)
      Võta jah kavva ja anna teada, kuidas välja kukkus!

Vasta Esta-le Tühista vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga