27. juuli 2015

mekutaja.ee 1. sünnipäevatort

Uskumatu, aga ongi aasta möödas. Aasta tagasi sai mekutaja.ee oma esimese sissekande. Minu blogil on päris vahva aasta on olnud. Püsilugejate arv kasvab ning mekutaja retseptidest ning stiilist lugupidajaid tuleb aina juurde. Selle üle on mul küll ütlemata hea meel. Nagu ikka, on siinses veebipäevikus rõhk lihtsasti valmivatel maitsvatel roogadel, mis on tehtud väärtuslikust toorainest. Sama joont on plaanis ajada järgmiselgi aastaringil.

Ilma pikema jututa nähkugi veebivalgust üks mõnus sünnipäevatort. Tegelikult on tegemist peaaegu toortordiga – seda juhul, kui kokkaja eelistab tooršokolaadi ja toorkakaod ega pelga mett. Ja nagu toorainete nimekiri lubab, on sünnipäeva puhul ette võetud üks korralik rammus tort. Samas pakatavad kõik koostises olevad toiduained nii maitsest ja aroomist kui ka mikroelementidest.

IMG_0115

Palju õnne sünnipäevalapsele! Hoidke ikka mekutaja.ee tegemistel silma peal, kas siis Facebooki vahendusel või uudiskirjaga liitudes: otsi mekutaja.ee esilehelt silti “uued postitused meilile”.

 

Tort mekutaja.ee esimeseks sünnipäevaks

Tordist saab lõigata kaheksa magusat tükki

 

Põhi

  • 100 g kivita datleid
  • 100 g mandleid
  • 100 g Kreeka pähkleid
  • 50 g kookosõli

 

Täidis

  • 100 g toortatart
  • 200 g India pähkleid
  • 2 suurt küpset avokaadot (vähemalt 200 g viljaliha)
  • 100 ml värskelt pressitud sidrunimahla (1–2 sidrunit)
  • 2 tl vaniljepulbrit ehk jahvatatud vaniljet (mitte vaniljesuhkrut)
  • 2 tl riivitud apelsinikoort
  • 200 g mett
  • 100 g kakaopulbrit
  • 50 g kakaovõid
  • 100 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

 

Katteks

  • 200 g mustikaid

 

Kui õhtul torti serveerida plaanid, siis alusta selle tegemist juba hommikul. Kõigepealt pane toortatar ja India pähklid likku. Leota neid 4–5 tundi. Lõuna ajal loputa tatar ja pähklid läbi ning kurna hoolega. Kuna India pähklite koostises on kümmekond protsenti tärklist, moodustub sellest koos avokaadoga tordi kreemikomponendi tähtsaim osa.

Lõuna käes? Aeg hakata kooki tegema!

Enne kreemi tegemist valmista aga ette tordipõhi. Selleks võta datlid ja lase köögikombainis puruks. Kui see on tehtud, lisa Kreeka pähklid, mandlid ja kookosõli. Vurista senikaua, kuni mass on saavutanud paraja konsistentsi: mitte liiga jämeda, kuid mitte ka väga peene. Parajad pähklitükid loovad väga hea lõpptulemuse. Vooderda nüüd 18-sentimeetrine lahtikäiv tordivorm küpsetuspaberiga. Võta pähkli-datlimass ja suru see ühtlase kihina vormi põhja. Tõsta vorm külmkappi, kuni muude asjadega toimetad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paraja tekstuuriga põhi annab tordile palju juurde.

Nüüd on aeg täidiseks. Võta nõrutatud toortatar ja India pähklid ning pane need köögikombaini. Vurista natuke aega, kuni pähklitest ja tatrast moodustub ühtlane mass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leotatud toortatar ja India pähklid valmis töötlemiseks.

Lisa sellele massile kõik muud ained peale šokolaadi ja kakaovõi. Ehk siis pane mikserisse avokaado, sidrunimahl, vaniljepulber, apelsinikoor, mesi ja kakaopulber. Lase nugadel vuhiseda ning sulata samal ajal kakaovõi. Kasuta selleks veega täidetud kastrulit, kuhu on peale pandud teine kauss, milles kakaovõid sulatada. Sulanud kakaovõi nirista muude koostisosade juurde ja töötle segu natuke veel. Seejärel sulata tume šokolaad ning lisa see “taignale”. Maitse kindlasti, kas oled tulemusega rahul, kuid pea meeles, et tordi imbumisel maitsed süvenevad. Vajadusel pane juurde sorts sidrunimahla või mett.

Võta tordipõhi külmast ja vala sellele peale šokolaadimass. Silu pealispind ühtlaseks ning tõsta magustoit külmkappi tahenema.

Nüüd on õhtu käes ja külalised peaaegu ukse taga. On aeg kook vormist välja võtta. Veendu, et koogivorm eemalduks hõlpsalt, kuid ära veel raami päris ära võta. Otsi hoopis välja värsked mustikad ning pane tihe ühekordne kiht tordile peale. Raam aitab koogi ääred ühtlaseks jätta. Kui mustikad on ritta seatud, eemalda vorm ning küpsetuspaber. Tort peaks praeguseks päris kõva olema, nii et peaksid seda hõlpsalt liigutada saama. Aseta magustoit alusele ja hoia serveerimiseni jahedas.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laula ära sünnipäevalaul ning lõika tort lahti. Serveeri meelepäraselt, näiteks kakaopulbriga kaunistatud taldrikult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mekutaja.ee sõprade terviseks!

Ilusat 27. juulit

logo_v2_2C1608_PNG_small

2015-06-14 11.39.03

Imelist suve jätku!

Print Friendly

Kommentaare : 2 Kategooria : Kõik retseptid, Täistaimetoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentaari

Kommentaarid : mekutaja.ee 1. sünnipäevatort

  • Rellu
    29. juuli 2015, kell 08:12

    Väga ilus ja kindlasti väga maitsev tort sünnipäevaks. Palju õnne mekutajale ja jõudu edaspidisekski inspireerivate retseptide jagamisel!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga