1. veebruar 2015

Maapirnisupp tüümiani ja röstitud õuntega

Kui ma sellenädalast juurikakotti nägin, oli mul kohe pilt selge, mida laupäeva õhtul külla tulevatele sõpradele pakkuda – maapirnisuppi. Kotis olid sel korral kartulid, porgandid, valged redised, maapirnid, roosatriibulised peedid, õunad, üks pisike kõrvits ja punt tüümiani. Sel korral oli teada, et meil on pigem vähe aega külaliste saabumiseks ette valmistada, nii sai kokku pandud lihtne menüü. Polegi ammu suppi pearoana serveerinud, kuid maapirni lihtsuses peitub võlu ning nii saab kerge vaevaga üks tõeliselt maitsev roog valmis keedetud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Värskete ürtide lõhn paneb mul alati kokandusmõtte jooksma

Koorisin ja tükeldasin koostisained eelnevalt valmis ning kui külalised saabusid, tegin eelroa söömise ajal pearoa valmis. See lihtsalt nõuab nii vähe tähelepanu. Värskelt valminud supi pakkumine on eriline rõõm, kellele ei meeldiks otse pajast taldrikule tõstetud rooga mekkida.

Kõik sõid ja kiitsid! Õige ka, tegemist on tõesti maitsva suutäiega. Ei mingit koort ega juustu – maapirn ise kannab hoolt kreemja konsistentsi eest.

 

Maapirnisupp värske tüümiani ja röstitud õuntega

pearoana kahele, eelroana neljale

 

Supp

  • 500 g maapirne
  • 300 g kartulit
  • 3 väikest sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • suts õli ja/või võid (praadimiseks)
  • mõned oksad värsket tüümiani (oksa otsas)
  • umbes 500 ml puljongit
  • Himaalaja roosat soola
  • jahvatatud (sidruni)pipart

 

Röstitud õunad

  • 1–2 kõvemapoolset õuna
  • suts (kookos)õli või võid (röstimiseks)
  • tüümiani (lehekesi)
  • kübe Himaalaja roosat soola

 

Koori kartulid ja sibulad-küüslauguküüned. Pese maapirnid pesukindaga või harjakesega hästi puhtaks, neid koorida pole vaja. Haki kõik supi koostisained suuremateks kuubikuteks. Pane paksupõhjaline suurem kastrul tulele ning lisa rasvaine. Pane sibul ja küüslauk potti ning kuumuta veidi, aga ära pruunista. Minuti pärast lisa kartul ja maapirn. Kuumuta veel paar minutit. Vala peale puljong, umbes pool liitrit, nii et potis olev kaetud oleks. Viska potti ka tüümianioksakesed ja lase supil keema tõusta. Keera tuli maha ja lase vaiksel tulel õrnalt keeda. Nüüd on pool tundi mureta. Las koostisained keevad täitsa pehmeks.

???????????????????????????????

Koostisained potis, valmis keetmiseks

Kui kartul ja maapirn on pehmed, keera tuli maha ja jäta supp hetkeks kaane alla. Samal ajal võta õun ja tükelda see suuremateks kuubikuteks. Sobivad ükskõik mis õunad, aga kui võimalik, vali hapukad kõvad ubinad (poest ostes vali nt Pink Lady sort). Puhasta ka tüümiani varre otsast lehekesed lahti ja pane kõrvale.

Nüüd vuristama! Kõigepealt võta potist tüümianioksad välja – need on oma töö nüüdseks ära teinud. Seejärel võta saumikser ning tee valmis püreesupp. Maitsesta soola ja pipraga, hästi sobib just sidrunipipar.

Kui supp on valmis, on aeg õunte röstimiseks. Kuumuta väike pann ja sulata sellel õli või või. Viska pannile õunakuubikud, hetke pärast lisa tüümianilehekesed ja nats soola. Rösti õunu kuni nende küljed on kergelt kuldse varjundi saavutanud.

Tõsta supp taldrikusse, pane taldriku keskele röstõunad ja serveeri (koduse) rukkileivaga või rustikaalse saiaga. Oh kui hea! Maapirniga ikka veab alati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koorimata maapirnist saab toreda tedretäpilise püreesupi

Ilusat vastlakuu algust soovides

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 2 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud, Täistaimetoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentaari

Kommentaarid : Maapirnisupp tüümiani ja röstitud õuntega

  • Inga
    2. veebruar, 2015 kl 19:24

    Mul on kogemusi, noor daam, et Sa tead, mida teed ja soovitad. Tulemus paneb juba lugedes suu vett jooksma. Kirjutan retsepti üles. Millal teen, on veel lahtine, aga teha tahan!

    • 3. veebruar, 2015 kl 08:53

      Kindlasti proovi! Väga lihtne ja maitsev.
      Ja kui ära teed, kirjuta siia, kuidas välja kukkus!

Vasta mekutaja-le Tühista vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga