1. august 2014

Lihtsaimast lihtsam banaanileib

Banana bread ehk banaanileib on magus küpsetis, mida olen kümneid ja kümneid kordi teinud. Eestlase jaoks pole küll tegemist leiva, vaid keeksiga. Esimesi kordi tegin banaanileiba USAs, kasutades ameeriklaste traditsioonilist retsepti, mille põhikomponentideks on rohkelt võid ja muna. Aga nagu ikka minu puhul, ei tahtnud munapõhine küpsetis hästi välja kukkuda. Hea oli küll, aga mitte just väga õnnestunud. Paar aastat tagasi ostsin endale sellise kokaraamatu nagu „Veganomicon“ ja siis hakkas mu õnn pöörduma. Tänaseks on kergelt modifitseeritud keeksist saanud hea külakost, mida sõprade juurde külla minnes kaasa haarata. Seda on lihtne teha – kõige „keerulisem“ ilmselt ongi koostisainete välja mõõtmine – ja tulemus on suussulav. Banaanileib sobib näiteks soolaleivale kaasa küpsetamiseks: niikuinii toovad kõik teised soola ja musta leiba. Ja kui seltskonnas just sellist pole, kes nisu söömisest on loobunud, siis tavaliselt saavad seda maalähedast küpsetist kõik nautida.

Küpsetades vali alati parim õli ja jahu

Küpsetades vali alati parim õli ja jahu

Täna õhtul läheme me belglaste juurde lauamänge mängima. Kuna puuviljakausis hakkasid banaanid juba täpiliseks minema, siis otsustasingi banaanikeeksi kasuks. Banaanileiba tuleb valmistada üleküpsenud banaanidest, täitsa tumepruunid on ehk kõige paremad. Küpsemise kiirendamiseks võib banaanid paar päeva enne planeeritud kokkamist paberkotti panna. Teine oluline koostisosa selle retsepti juures on õunapüree. Õunadžemmi (mh suhkruta) on poes valmistoodanguna olemas, aga kui seda käepärast pole, saab püree hõlpsalt ka ise valmistada. Koori ja tükelda üks suur õun ning pane õunaviilud tilga veega kastrulisse keema. Pehmenenud tükid püreeri saumiksriga ning ongi vajalik koostisaine banaanikeeksiks olemas. Selline õunapüree passib hästi ka valmis portsjonitena jäässe panemiseks: nii on kodune kraam alati käepärast.

banaanileib

– 3 suurt üliküpset banaani

– 100 g õunapüreed (võimalusel suhkruta)

– 60 ml mahedamaitselist külmpressitud rapsiõli (+ natuke veel vormi määrimiseks)

– 100 g toor-roosuhkrut

– 2 spl leivasiirupit

– 250 g jahu (täisteranisujahu ja valge nisujahu pooleks)

– 1 tl söögisoodat

– 1 tl jahvatatud kaneeli

– 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit

– 0,5 tl Himaalaja soola

– 150 g rosinaid

Kõigepealt eelkuumuta ahi 180 kraadini, kui võimalik, kasuta õhuringluse funktsiooni, mis on hea idee keekside küpsetamiseks.

Purusta banaanid suures kausis kahvliga ühtlaseks massiks. Lisa õunapüree, rapsiõli, suhkur, leivasiirup ning sega. Seejärel võta teine kauss, kus sega omavahel jahud, sooda (jälgi, et tükke sees poleks), kaneel, muskaatpähkel ja sool. Tõsta kuivad ained kahes jaos märja segu juurde ning sega läbi. Lisa rosinad. Liiga palju segada pole vaja, see võib rikkuda tulemust, nagu vegan küpsetiste puhul ikka.

Määri keeksivorm õliga ning pane tainas vormi. Tõsta vorm ahju alaossa, kuid mitte päris viimasele riiulile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, küpsust katsu puutikuga. Lase jahtuda ning haara sõprade juurde kaasa. Koos vormiga on seda hõlbus transportida.

Võta keeks koos vormiga kaasa

Võta keeks koos vormiga kaasa

Kiidusõnad ja suussulav tulemus garanteeritud!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mekutamisteni!

logo_v2_2C1608_PNG_ee_sm

Print Friendly

Kommentaare : 4 Kategooria : Kõik retseptid, Täistaimetoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , ,

4 kommentaari

Kommentaarid : Lihtsaimast lihtsam banaanileib

  • Mana
    4. august 2014, kell 09:56

    Ära tee kadedaks! Tahaks kohe maitsta ja koos sinuga mekutada. Millal pakud?

    • mekutaja
      4. august 2014, kell 22:10

      Näiteks siis, kui jälle kohtume ja üleküpsenud banaane saada on :)

  • Maarja
    19. september 2015, kell 20:58

    Kas leiba ilma leivasiirupita saab ka teha? Vôi annab see ôiget maitset leivale :)?

    • 21. september 2015, kell 15:45

      Saab küll ilma siirupita teha! Mulle lihtsalt väga meeldib leivasiirupi maitse selle keeksi juures – tuleb natuke maalähedasem. Aga kindlasti midagi katki ei jää, kui leivasiirupi muu käepärase koostisainega asendad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga