14. detsember 2015

Kastanijahust pehmed piparkoogid

See retsept on valminud n-ö tellimustööna minu kunagisele kursaõele Kerstenile. Mõni aeg tagasi küsis ta mu käest, kas oleksin nõus mingi retsepti tema blogisse kirjutama. Muidugi olin nõus! Selle retsepti viimistlemiseks kulus küll üksjagu aega, aga valmis ta sai. Kuna Kersteni blogi on mõeldud füüsiliselt aktiivsetele terviseteadlikele lugejatele, otsustasin luua midagi, mis oleks nii maitsev, et igasugune poekraam ei tuleks süües meeldegi.

Arvestades väljakutse keerukust, arvan, et sain hästi hakkama :) Kuigi Mekutaja eelmise aasta piparkoogid (tavalised või vegan) on tänaseni hitid, möödus minu jõuluootus hoopis tervislikematel jahimaadel – kastanijahu, mesi ja selitatud või (asendamas nisujahu, suhkrut ja lihtsalt võid). Sama retsepti täistaimne versioon peab aga küll järgmist aastat ootama jääma.

Olgu ka eestikeelsetele lugejatele uus piparkoogiretsept ära toodud.

 

Kastanijahust piparkoogid

gluteeni- ja kaseiinivaba, võib isegi öelda, et paleo

  • 160 g seltitatud pruuni võid (selle saab teha 250 g magedast võist)
  • 2 tl (10 ml) jahvatatud kaneeli
  • 2 tl (10 ml) jahvatatud kardemoni
  • 2 tl (10 ml) jahvatatud nelki
  • 1 tl (5 ml) jahvatatud muskaatpähklit
  • 1 tl (5 ml) jahvatatud vürtsi (e vürtspipart)
  • 1 tl (5 ml) ingveripulbrit
  • ½ tl (2,5 ml) jahvatatud musta pipart
  • 250 g kastanijahu
  • 150 g mandlijahu
  • 1 tl (5 ml) söögisoodat
  • 1 ml Himaalaja roosat soola
  • 220 g mett
  • 1 suur muna (toasoe, võimalikult värske)
  • 1 tl (5 ml) vaniljeekstrakti
  • 1 suure apelsini hästi peeneksriivitud koor

Kasuta kõikide vürtside mõõtmiseks täpseid mõõdulusikaid! Tavalised söömiseks kasutatavad tee- ja supilusikad ei taga head tulemust. Munad, või ja apelsinikoor võiksid kindlapeale olla mahedad. Aga eks nagu alati, vali parim tooraine!

Tee piparkoogitainas nädalake enne plaanitavat küpsetamist valmis (2 nädalat on ka täitsa okei). Nädalane-paarine laagerdumisaeg aitab maitsetel seguneda ning tulemus on sedavõrd parem.

Pruuni või valmistamine

Võta väike paksupõhjaline kastrul ja sulata või tasasel kuumusel. Ära kiirusta! Selitatud pruuni või tegemine võtab umbes pool tundi aega. Kui või on sulanud, riisu pinnalt vaht. Tee seda korduvalt, kuni oled kõik kätte saanud. Vahuse pinna alt paistab kuldkollane vedelik. Las see vaikselt podiseb. Mõne aja pärast hakkavad piimaosakesed poti põhjas kergelt kõrbema, muutes kuldkollase või kuldpruuniks võiks. Sega seda massi hoolega, jälgi, et mõnus pähkline lõhn kõrbelõhnaks ei muutuks – muidu on kõik mokas. Kui sügavpruun värvus on saavutatud, pane kuumakindla (!!) kausi peale tihe sõel ja sõelale peale veel köögipaberi leht. Vala pruun või kaussi ja lase jahtuda. Piparkookide tegemiseks läheb Sul vaja 160 g pruuni võid. Kui väga hoogu lähed ja võid liiga kaua küpsetad (nagu juhtus ühe mu testijaga), võib tulemus väikesem olla. Pane siis lihtsalt puudujääv kogus kookosõli juurde.

Pruun või kausis jahtumas

Kuni või jahtub, pane kõik kuivained köögikombaini. Kui Sul pole võimsat köögikombaini, tee lihtsalt kausis käsitsi. Miksi kuivained omavahel, seejärel lisa kogu ülejäänud kraam. Jahtunud pruun või nende hulgas. Kui liiga kuuma või munale peale valad, hakkab munavalge küpsema ja tulemus pole just kõige ahvatlevam. Kui segu on ühtlaseks saanud, pane see soonkinnisega kilekotti ja tõsta kilekott külmkappi laagerduma. Umbes 7 päeva on piisav. Võid koti ka kauemaks külmikusse unustada.

 

Küpsetamispäev

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Võta kaks küpsetuspaberit ja rulli nende vahel peotäis tainast täpselt nii õhukeseks, nagu Sulle meeldib. See tainas kerkib ahjus ilusti, minu arvates jäävad paksemad piparkoogid paremad ning on lihtsamad käsitleda. Kui Sulle meeldib jahusel pinnal möllata, kasuta taigna rullimiseks veel natuke kastani- või muud jahu (nt riisi-, tatra-).

Ära lase taignal laual liiga pehmeks muutuda. Pehmet tainast pole võimalik rullida. Niisiis pane ülejääk kähku kappi tagasi, kui seda parasjagu vaja pole.

Vormi rullitud taignast välja kujukesed. Pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning aseta plaat  6–7 minutiks ahju keskele. Täpne küpsetusaeg sõltub konkreetsest ahjust ja piparkookide paksusest.

2015-11-29 18.27.52

Vorbi piparkooke koos sõpradega – seltsis segasem

Ahjust välja võttes on piparkoogid pehmed, kuid jahtudes muutuvad need kõvemaks.

2015-12-08 20.07.29

Jahuta piparkooke restil

 

2015-11-29 19.06.19

…ja lase siis hea maitsta!

Sündmusterohket jõuluootust

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 5 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentaari

Kommentaarid : Kastanijahust pehmed piparkoogid

  • Kerttu
    15. detsember 2015, kell 10:33

    Tervist!
    Väga huvitav retsept, aga tahaksin hoopsi küsida, et kust on nii ilusad piparkoogivormid muretsetud?

    • 15. detsember 2015, kell 20:42

      Tere, Kerttu!
      Need piparkoogivormid on üle kolme aasta eri paikadest kas ise toodud või kingiks saadud. Mõned on Eestist, mõned Taanist, mõned Lätist jne. Püüan otsida põnevamaid kujukesi. Üldiselt suurema pakiga neid ei saa, enamasti ikka ühe- või kahekaupa.
      Seega kahjuks on ühest vastust võimatu anda. Ajapikku kogunevad :)

  • 15. detsember 2015, kell 19:53

    Tere-tere! Kallis Mekutaja, oled jälle midagi hoopis põnevat valmis nuputanud! Siiski pean ütlema, et minust jääb see tegemata. Panin just esmaspäeval “tõmbama” Sinu eelmisel jõuluajal saadetud vürtsikate piparkooki taigna. Mallu lubas aidata jõuluõhtuks need valmis küpsetada.

  • Mallu
    16. detsember 2015, kell 10:09

    Imehead piparkoogid! Soovitan julgelt, rullida on lihtne (nagu pildilt näha :P) ja kausist sulavad minutitega!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga