2. oktoober 2014

Kalapäeva hõrgim ahjulõhe

Neljapäev on kalapäev. Nagu ka teisipäev, kolmapäev, reede ja laupäev. Ehk siis Kopenhaagenis on kalapoed avatud teisipäevast laupäevani. Meie lähim kalapood Amager Fiskehus asub kodust paarisaja meetri kaugusel ning on väärika 100+-aastase ajalooga. Viiendat põlve kalakaubitsejate käest kala ostmine on siin linnas väga populaarne ning värske saagi saamiseks võib aeg-ajalt kalapoe ukse taga järjekordagi näha. Lõhe, nagu ka krevetid ja heeringas, on taanlaste laual igapäevane toiduaine. Taanlased lausa armastavad süüa mere-, jõe- ja järveande. Nii olen õppinud sedagi, et kui mingi kindel soov on, tasub kalapoodi külastada kohe hommikul vahetult pärast avamist.

???????????????????????????????

Lõhega muidugi probleemi pole. Seda on alati külluses. Lõhet müüakse muideks enamasti portsjoni, mitte kaalukaupa, nagu paljusid teisigi toiduaineid, mida Eestis kindlasti kaalutakse. Seetõttu ei ole mul siinses retseptis grammiarvestust, roa tarvis on vaja 4 (või viis, kuus) tükki lõhet.

Sellise tükikaupa kauplemisega harjub ruttu ära. Suur osa lahtiselt müüdavast juur- ja puuviljast on samuti tükikaupa müügil. Alguses tundus muidugi imelik, et osta 10 õuna ning maksa selline ja selline summa, olenemata viljade suurusest. Ise siis valid, millise õuna võtad. Noh, niisugune mudel läheb hästi kokku kogu ühiskonna üldise mõtteviisiga. Aga Eestis olles on hea endale aeg-ajalt meenutada, et müüjale pole mõtet öelda “näed, mul on siin üks arbuus” :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tagasi tänase retsepti juurde. Kuigi lõhet võib teha mitut moodi, siis lihtsuses peitub võlu. Siinse hõrgima ehk kalapäeva kõige hõrguma lõhe teevad eriliseks eelnev marineerimine ning tüümiani kasutamine. Väga täpseid koguseid siin retseptis pole. Panen kõike tunde järgi, kuid umbes midagi niisugust võiks see olla:

 

– 4–6 portsjonit lõhefileed

– 1 sidrun (täpsemalt sellest pressitud mahl)

– 1 apelsin (täpsemalt sellest pressitud mahl)

– patsahkam värsket tilli

– puhmakas värsket tüümiani

– Himaalaja soola

– jahvatatud musta pipart

Kasuta võimalusel tsitrusepressi, et sidrunist ja apelsinist mahl kätte saada. Vala mahl vormi, milles kala marineerida kavatsed, hea oleks, kui see oleks kaanega anum. Aseta lõhetükid marinaadi, nahapool üles. Tõsta kalakarp külmkappi ja lase 5–6 tundi maitsestuda. Nii kui lõhe puutub happelise mahlaga kokku, hakkab see reageerima ning liha muutub heledamaks.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vahepeal mõtle välja, millega lõhet serveerida. Kindel valik on keedetud kartul ja porgand, kõrvale näiteks avokaado-tillikaste (retsept allpool).

Loetud tunnid hiljem kuumuta ahi 200 kraadini. Tõsta kala ahjuvormi, võimalusel ära mingit rasvainet lisagi. Kui pelgad, et kala jääb panni külge kinni, kasuta küpsetuspaberit.

 

???????????????????????????????

Puista lõhele peale soola. Pane iga tüki peale kõigepealt paar oksa tüümiani ja siis tuust tilli. Küpseta 200-kraadises ahjus 10, maksimaalselt 11 minutit. Mina sain sel korral kalapoest suured fileetükid, kaalusin ära ka: tüki kaal oli umbes 220–250 g. Seega läks ahjukuumuses 11 minutit. Tegelikult aga piisab enamasti kümnest. Või kui on väikesed tükid, läheb veel vähem aega. Peaasi, et üle ei küpsetaks!

Kui kala on kümmekond minutit ahjus olnud, võta see välja ja eemalda lõhelt ärakuivanud tilli- ja tüümianirootsud. Oh, milline mõnus ürdilõhn! Jahvata kalale peale pipart. Serveeri kohe koos värske tilliga. Sobib hästi külma jogurtikastmega.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kokates peitub rõõm tihtipeale väikestes asjades. Näiteks selles, kui avokaadot lahti lõigates avastad, et see on täelikult söömisvalmis.

Avokaado-tillikaste

– 1 suur küps avokaado

– potitäis (ehk korralik punt) värsket tilli

– värsket peterselli (soovi korral)

– 400 g maitsestamata jogurtit (kasutan sojajogurtit)

– Himaalaja soola

– sidrunipipart

 

Pane avokaado ja till (ning petersell) köögikombaini ning vurista ühtlaseks. Lisa jogurt ning lase masinal veel tööd teha. Maitsesta soola ja sidrunipipraga.

 

???????????????????????????????

Ahjulõhele jääb tilli, aga eriti just tüümiani hõng kergesti külge ja see teeb roa väga isuäratavaks. Mahlas marineeritud ja pärast vaid natuke aega kuumutatud kala on väga õrna tekstuuriga, keskelt tume- ning äärtest õrnroosa värvusega. Kahvel läheb sellest läbi nagu sulavõist. Tõeliselt hõrk söök.

Mekutamisteni

logo_v2_2C1608_PNG_small

 

Muidu tore sõna see hõrk:

hõrk : hõrgu : hõrku

keskvõrre: hõrgem ja hõrgum

ülivõrre: kõige hõrgem, kõige hõrgum ja hõrgim

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 3 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , ,

3 kommentaari

Kommentaarid : Kalapäeva hõrgim ahjulõhe

  • 3. oktoober, 2014 kl 09:56

    Maitsev, toitev ja hõrk!
    Maitsev süüa ja keeleteadmised veel lisaks! Tubli tüdruk! Aina rõõmu Sinust!

  • 3. oktoober, 2014 kl 21:30

    Unistuste koht, elada kusagil, kus iga päev on kala- (või muu mereanni) päev! Lihtsuses ja ürtides peitub võlu.

Vasta Kersten-le Tühista vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga