10. aprill 2020

Justkui pasha

Pasha on õigeusumaade köögist pärit ülestõusmispühade magustoit. Teadupärast on tegemist kohupiimast magusroaga, mis on üsna tuntud ka Eestis. Peale selle, et kõik teavad, kuidas seda süüakse lihavõtete ajal, mõtlevad inimesed, et selle kokkamine on kunst ja võtab jube kaua aega. Ning et tegemist on väga rammusa roaga. Tõsi ta on! Kui järgida traditsioonilist pasha retsepti ja valmistusviisi, võib selle maiuse valmistamine natuke aega nõuda ning tulemus olla üsna kaloririkas. Ühe õige pasha sisse käib kohupiim, vahukoor, või, munakollased, suhkur jne. Samuti tuleb klassikalist pashat kuumutada ja jahutada. Nii et natuke mässamist ikka on. Tänapäeva kiire elutempo juures jääb pasha seega tihtipeale vanaemade ja vanatädide pärusmaaks. Tegelikult aga võiks lihtsa ja kiire retseptiga igaüks hakkama saada. Ja saab ka – alljärgnev justkui pasha on kerge kuumutamata variant, mille aktiivne valmistusaeg on kümmekond minutit. Teen seda pashalaadset magustoitu juba mitu aastat munapühade paiku ning mõtlen alati, kui tore, et pashat saab ka kergelt ja lihtsalt valmistada. Siinkohal on jokkeriks muidugi mandlite koorimine. Kui kodus on vaid koorega mandleid, võtab nende ettevalmistus veits rohkem aega.

 

IMG_4759

Mina kasutan pashaks väikest tofuvormi, aga sobib ükskõik milline sõelaline

IMG_4764

IMG_4766

Tõsta pashamass kangaga vooderdatud vormi, aseta peale raskus ja jäta nõrguma

 

Justkui pasha

neljale

  • 30 g kooritud mandleid*
  • 250 g ricottat
  • 250 g Kreeka jogurtit (10%)
  • 30 g meelepärast magusainet (roosuhkrut, mett vms)
  • 1 väikese apelsini peeneksriivitud koor
  • 40 g rosinaid
  • soovi korral midagi kaunistamiseks – söödavaid õisi, rosinaid, pähkleid, mandlilaaste vms

*Kasuta kindlasti kooritud mandleid, sest siis jääb tulemus parem. Nende puudumisel koori pähklid ise ära. Võta 35 g koorimata mandleid ja vala keeva veega üle. Lase veel maha jahtuda ja mudi mandlitelt koor ära.

  1.  Rösti mandlid kuival pannil aromaatseks ja jäta jahtuma.
  2. Mikserda ricotta, jogurt ja suhkur/mesi ühtlaseks massiks. Lisa sellele apelsinikoor, rosinad, mandlid ja sega läbi.
  3. Pane segu (riidega, kohvifiltriga, marliga) vooderdatud vormi – pashavormi, tofuvormi, sõelale vms. Aseta peale tugev raskus, et vedelik välja voolaks, ja pane vorm külmkappi. Alla ka muidugi mingi taldrik, kuhu üleliigne vedelik tilkuda saaks. Vahepeal võid välja nõrgunud vett käia ära kallamas.
  4. Oota järgmise päevani, eemalda pasha vormist, soovi korral kaunista, ja lase hea maitsta.

IMG_4785

Head pikka nädalalõppu

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga