6. juuni 2015

Hõrk küpsisetort

Igal eesti perekonnal on oma nägemus, kuidas mõnda rooga tegema peaks. Kartulisalat, Kirju Koer, seapraad, kaerahelbepuder… Küpsisetort ka muidugi. Või vähemalt nägemus sellest, milline üks õige küpsisetort olema peaks. Niisutatud kohvi või morsiga, vahele hapukoor või kohupiim, palju marju või hoopis moosi, peale šokolaadi või martsipani. Nüüdisajal tehakse ju ilusaid martsipanikattega küpsisetorte, mis on laste sünnipäevadel krooniks. Küpsisetorti guugeldades leiab imelise kollektsiooni kodukokkade katsetustest :)

Siinne retsept ulatub tagasi minu ülikoolitee algusaega. Enne seda olin teinud küpsisetorte peamiselt kohupiimaga, katteks sulatatud šokolaad, küpsisteks klassikalised ruudud. Üks kord Tartus sain aga triibulist küpsisetorti, mis oli tehtud hapukoore ja vist õunamoosiga. Peal olid rosinad. Triibuliseks tegi tordi asjaolu, et kasutatud oli nii heledaid kui ka tumedaid küpsiseid. See nägi nii vahva välja ning tegemine tundus palju lihtsam ka, sest küpsiseid ei olevat eelnevalt niisutatud. Seepeale hakkasingi tegema hoopis lihtsamat versiooni klassikust, kus ruutude ükshaaval leotamine ära jäi. Üks-kaks-kolm ja tort valmis. Tol ajal mul ükski teine kook ei õnnestunud, nii et küpsisetort oli hea lahendus, kui vanaema imelised hõrgutised polnud hädast välja aitamas.

Järgnev küpsisetordi retsept on pika aja jooksul kujunenud maius, millel on kaks olulist komponenti: banaanid ja mustasõstramoos. Küpsete banaanide kutsuv aroom annab tordile palju juurde ning õige paks ja suhkruga koonerdamata valminud mustasõstramoos on lausa kohustuslik. Just see õige 1:1 suhkruga keedetud paks hoidis, mida ilmselt ükski toitumisest teadlik inimene tänasel päeval ei teeks :) Küll aga on seda võimalik leida vanaemade sahvririiulitelt. Otsige julgesti, sest nüüdisajal tavaline kerge keedis siia ei sobi – voolab välja ning rikub kompositsiooni.

Üks oluline vidin on ka veel mainimata: reguleeritav tordiraam, mis oleks piisavalt väike, et 3 x 4 küpsist sinna ära mahuks. Rõhutan just, et raam peaks olema väike, kuna tavaliselt kipuvad need liiga suureks osutuma. Nii et kui raami soetama satud, vaata enne mõõdud üle. Minu raam on hääästi tsipakene suurem kui peaks. Tordiraam on tänuväärne abiline küpsisetordi valmistamisel, kuna taldrikule laotatav ruudustik kipub muidu laiali vajuma.

???????????????????????????????

Ah jaa. Miks siin Laimale reklaami teen? Täitsa niisama, see postitus ei ole valminud nendega koostöös! Olen lihtsalt harjunud küpsisetorti just Selga küpsistest tegema, kuna ühel hetkel tundus, et nende šokolaadiruudud on tummisemad kui Kalevi omad. Võib-olla peaksin Kalevile uue võimaluse andma, aga vanast harjumusest olen Eestis käies alati kiiruga Selga kaasa kahmanud. Muidu aga eelista eestimaist!! :D

Nüüd siis aga asja juurde.

 

Hõrk tudengitort

12 mekutajale

 

– 3 pakki Selga šokolaadimaitselisi küpsiseid

– 1 pakk Selga banaanimaitselisi küpsiseid

– 1 kg paksu (20%) hapukoort või Crème Fraîche’i (väga täpselt toimetades 500+250+250 g)

– 3–4 küpset banaani

– 500 g mustasõstramoosi (seda õiget kraami)

– kaunistuseks marju, riivitud šokolaadi, martsipani vms vastavalt tujule ja hooajale

 

Nimetatud koostisainete kogusest saab 5-kihilise tordi, kui laotad küpsised 3 x 4 ruudustiku järgi. Ühes Selga pakis on 17 küpsist, seega jääb 8 küpsist veel järelegi (3 tumedat ja 5 heledat).

Kõigepealt purusta banaanid ja sega need 500 g hapukoorega. Ja nüüd laduma!

1. Lao taldrikule 12 šokolaadiküpsist.

2. Kata need poole hapukoore-banaaniseguga.

3. Lao peale veel 12 šokolaadiküpsist.

4. Kata need poole (250 g) mustasõstramoosiga.

5. Pane moosikihile peale 12 banaaniküpsist.

6. Kata need teise poole hapukoore-banaaniseguga.

7. Lao selle peale veel 12 šokolaadiküpsist.

8. Kata need teise poole (250 g) mustasõstramoosiga.

9. Nüüd pane moosile peale viimane kiht šokolaadiküpsiseid.

10. Moos ja banaani-hapukooresegu otsas? Väga hea! Kõige peale pane 250 g hapukoort ja silu pind tasaseks. Pane tähele, et 250 g hapukoort jääb veel ootele järgmise päevani.

11. Tõsta küpsisetort külmkappi kuni järgmise päevani imenduma. Kui pelgad, et mõni muu toiduaine võib sellele oma aroomi külge jätta, siis kata tort hoolikalt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikka kihiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

???????????????????????????????

Kõige peale 250 g hapukoort.

Järgmisel hommikul

1. Eemalda ettevaatlikult tordiraam.

???????????????????????????????

Ettevaatlikult…

2. Võta viimne 250 g hapukoort ning kata sellega tordi ääred ning pane värske kiht koort ka tordile peale.

3. Kaunista värskete marjade, šokolaadipuru või muu kättejuhtuvaga.

4. Serveeri magustoitu kange kohvi ning sobiva likööriga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaunista vastavalt tujule ja peo pidulikkusele.

???????????????????????????????

Tähelepanekuid

  • Kui aega on vähem, võid küpsised enne tordiks ladumist korraks piima sisse kasta. Kui teed hõrgutise eelmisel õhtul valmis, siis ei ole vaja küpsiseid niisutada.
  • Kõiki retseptis toodud koostisainete koguseid võib muuta vastavalt oma soovile: mängi ja katseta, nii leidsime ka meie meelepäraseima koosluse.
  • Põhimõtteliselt saab koogi ka 750 g hapukoorega valmis. Kui nii eelistad, kasuta meisterdamise 2. päeval tordiäärte viimistlemiseks hoopis järelejäänud küpsistest tehtud puru ning pane koogile peale paks kiht marju või šokolaadi.
  • Tegemist on lihtsa maiusega, mis on jõukohane meisterdamiseks ka sellisele inimesele, kes muidu küpsetamises eriline käpp ei ole (nagu mina kümmekond aastat tagasi). Küpsisetort kerkib ju alati nii kõrgeks, kui tegija ise soovib! Samas on see nostalgiline suutäis nii hõrk, et meie viiekordne 18-kilogrammine pulmatort valmis just ülaltoodud lihtsa retsepti järgi! Kondiiter kattis tordi martsipaniga, maalis peale mustri ning kaunistas martsipanililledega ja tulemus oli suurepärane. Kõik külalised olid vaimustuses nii ideest pakkuda pulmapeo kroonina lihtsat küpsisetorti kui ka sellest, et taoline üliõpilaslik magustoit võib olla tõeliselt grandioosne ja suussulav.
566

Meie pulmatort. Retsept: Mekutaja. Teostus: Frens Catering. Foto: Rene Riisalu.

PS. Jätke kommentaaridesse nippe ja ülesvõtteid oma lemmikküpsisetordist!

Magusat nädalalõppu soovides

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly, PDF & Email

Comments : 1 Posted in : Kõik retseptid, Segatoidud on by : mekutaja Sildid: , , , , , , , , , , , ,

1 kommentaar

Kommentaar : Hõrk küpsisetort

  • Kriska
    6. juuni, 2015 kl 23:44

    Mina kusjuures eelistan ka Selga küpsiseid!
    Tavaliselt kondentspiima omasid :)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga