4. aprill 2015

Heeringasalat munapühade järelkajana

Aastas on mõned pühad, kui Eestimaal/perega olemine on mulle kuidagi erilise tähendusega. Kõige olulisemad on jõulud ja munadepühad. Jõulude ajal olen alati kodumaal, lihavõtetega on nii ja naa. Tänavu õnnestus siiski pikalt Eestis olla – on ju Taanis vabad viis päeva järjest suurest neljapäevast ülestõusmispühade teise pühani.

???????????????????????????????

Mõista, mõista, mis see on: väike valge vaadike, kahesugune õlu sees.

Mis siis muud kui mune värvida, koksida ja pashat ning keedumune süüa. Värvimise, koksimise ja pasha söömisega saavad mu lähikondlased suurepäraselt hakkama. Probleeme tekitab aga keedumunade tarbimine. Jube põnev on sibulakoortega mässata ja tõelise hasardiga neid pärast keetmist lahti koorida, kuid kõvade munade söömine pole üldse mokkamööda. Värvitud munadega on mul umbes nagu lapsepõlves seentega: nii tore oli neid metsa alt üles otsida ja koju tassida, aga sellega oli seenendus minu jaoks end ammendanud. Õnneks on seente mittesöömine üks nendest asjadest, millest lapsed ühel hetkel välja kasvavad. Kõvaks keedetud munadega ma nii optimistlik poleks – ei usu, et ma need kunagi vabatahtlikult pehmete keedumunade vastu vahetan.

???????????????????????????????

Igal perel on munade kaunistamiseks omad nipid ja meetodid.

Aga-aga… Midagi peab ju nende kõvade keedumunadega nüüd tegema. Pärast pühi on neid ilmselt igas peres kümme, kakskümmend või rohkemgi tükki ootel. Niisama süüa ei taha, aga midagi kiiret peaks välja mõtlema. Igati paslik oleks neid kasutada toidutegemisel. Alltoodud salat valmib kiirelt, aitab ära kasutada korvi vedelema jäänud munad ning viib mõtte keedumunadelt mujale, olles samal ajal toitainerikas vahepala. Üks-kaks-kolm ja valmis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parem pool muna heaga kui nuumhärg pahaga.

 

Heeringa-kodujuustusalat keedumunaga

Nii viiele sööjale

 

– u 200 g heeringafileed (nt Vici 190 g traditsiooniline õlita)*

– 5–6 kõvaks keedetud muna (tegelikult vaata ise, palju oleks neid parasjagu vaja ära süüa)

– u 400 g kodujuustu (nt Otto 440 g klassikaline)*

– u pool pikka värsket kurki

– 100 g kivideta oliive

– 2–3 õuna

– 1 pisi-pisike sibul (u 40 g)

– hapukoort

– Himaalaja roosat soola

kalamaitseainet sidruniga ja sidrunipipart*

– paprikat

– röstleiba

– murulauku

* Siinsed soovitused ei ole lisatud toodete reklaami või kasu saamise eesmärgil, vaid seepärast, et olen neid oma köögis kasutanud ning need meeldivad mulle.

 

Munad on ilmselt juba valmis. Kui ei, siis keeda need kõvaks ning jahuta maha. Kui munad on jahtunud, koori ning tee need kahvliga pudiks. Lõika heeringafilee ja kurk tükkideks, toimeta sama sibula ja õuntega tehes neist väikesed kuubikukesed. Kivideta oliivid, olgu need siis mustad või rohelised, nõruta, ning lõika pooleks. Sega suuremas kausis munapuru, heeringas, kurk, oliivid, õuna- ja sibulatükid ning lisa kodujuust ja sorts hapukoort. Täpne kogus sõltub koostisainete mahust ja imamisvõimest. Hinda olukorda ja vajadusel lisa veel hapukoort. Maitsesta salat soola ja kalamaitseaine ning sidrunipipraga. Serveeri kokteilisalatit näiteks jäätisepokaalidest värske paprika, murulaugu ning röstleivaga. Lisa väike kevadlill ka silmailuks.

 

???????????????????????????????

Järgmisel aastal jälle!

Pühadetervitustega

logo_v2_2C1608_PNG_small

Print Friendly

Kommentaare : 1 Kategooria : Kõik retseptid, Segatoidud Kuupäev : Autor : mekutaja Sildid:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentaar

Kommentaar : Heeringasalat munapühade järelkajana

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga